POLJSKA

Izrael se mora izviniti i platiti odštetu za ubijenog poljskog uposlenika WCK-a

Reagirajući na to što se izraelski ambasador u Varšavi Jacov Livne nije izvinio, poljski premijer Donald Tusk je rekao: "Ovo stvarno ništa ne košta"

Donald Tusk. Fena

Anadolija

5.4.2024

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da bi se Izrael trebao izviniti i platiti odštetu za ubistvo Poljaka Damiana Sobola, jednog od zaposlenika međunarodne humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK), jednog od žrtava nedavnog izraelskog napada u Gazi, prenosi Anadolu.

Tusk je naveo da želi da izraelski predstavnici budu u Poljskoj i da otvoreno i direktno komuniciraju kako bi se poštivali osjećaji Poljaka, objavio je "Politico".

Poručio je da bi se "Izrael trebao izviniti i platiti odštetu za ubistvo Poljaka Damiana Sobola, jednog od zaposlenika WCK-a".

Reagirajući na to što se izraelski ambasador u Varšavi Jacov Livne nije izvinio, Tusk je rekao: "Ovo stvarno ništa ne košta."

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Andrzej Szejna pozvao je jučer ambasadora Livnea u Ministarstvo kako bi razgovarali o odnosima dviju zemalja nakon napada na zaposlenike WCK-a.

Zaposlenici međunarodne humanitarne organizacije World Central Kitchen ubijeni su u izraelskom napadu na regiju Deyr al-Belah u Gazi, 1. aprila.

U saopćenju WCK-a, sa sjedištem u Vašingtonu, navodi se da je u izraelskom napadu u Gazi poginulo sedam njihovih zaposlenika, i to državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Palestine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.