NJEMAČKI MEDIJI

Njemačka zabrinuta zbog posjedovanja oružja krajnje desnih ekstremista

Više od 1.000 desničarskih ekstremista ima najmanje jednu dozvolu za oružje, prema najnovijim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova

AFD. Instagram

Anadolija

5.4.2024

Uprkos akcionom planu vlade da ekstremistima oduzme dozvole za oružje, više od 1.000 osumnjičenih krajnje desnice još uvijek legalno posjeduje oružje, izvještavaju lokalni mediji u petak.

Kritika vlade

Najmanje 1.051 desničarski ekstremista posjedovao je najmanje jednu dozvolu za oružje, prema posljednjim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, objavila je Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Zastupnica Ljevice Martina Rener oštro je kritikovala vladu jer nije ispunila svoja obećanja i što je prespora da oduzme dozvole za oružje ekstremistima krajnje desnice.

- Ne trebaju nam nova obećanja vlasti, već konkretna akcija protiv naoružanih nacista i Reichsburgera (građana Rajha) - rekla je Rener, upozoravajući da odlaganje pooštravanja zakona o oružju u zemlji može imati ozbiljne posljedice.

Ranije ove godine, koaliciona vlada njemačkog kancelara Olaf šolca (Olafa Scholza) objavila je plan za borbu protiv rasizma, koji je uključivao izmjene zakona o oružju kako bi se spriječilo da desničarski ekstremisti dobiju dozvolu za oružje.

Prema planu, građani Rajha, koji odbacuju legitimitet njemačke države, neće moći dobiti dozvole za oružje. Neonacistima i desničarskim ekstremistima bit će oduzete ranije stečene dozvole za oružje. Poluautomatsko oružje bit će zabranjeno.

Porast rasizma

Njemačka je svjedočila rastućem rasizmu posljednjih godina podstaknutog propagandom ekstremno desnih grupa i antiimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

U periodu od januara do oktobra prošle godine, desničarski ekstremisti počinili su 13.610 zločina i izveli 559 nasilnih napada na migrante, izbjeglice ili političke protivnike. U tim napadima povrijeđeno je skoro 450 ljudi.

Prema podacima organizacije za ljudska prava Amadeu Antonio Foundation, najmanje 219 ljudi ubijeno je u Njemačkoj od strane krajnje desnih ekstremista od 1989. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.