NAKON UDARA NA DAMASK

Zabrinutost zbog osvete Irana: Izrael i SAD uvjereni da će napasti do kraja ramazana

SAD su prikupile obavještajne podatke da Iran planira uzvratni napad koji bi uključivao roj bespilotnih letjelica Shahed i krstarećih projektila

Kamion s tijelima ubijenih. AP/Vahid Salemi

N. Aj.

6.4.2024

Izrael i SAD su uvjereni da se Iran sprema uzvratiti za izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, rekli su američki zvaničnici.

Izrael je u ponedjeljak udario na iranski konzulat u Damasku u Siriji i ubio više visokih čelnika iranske Islamske revolucionarne garde, navodi Pentagon.

SAD su prikupile obavještajne podatke da Iran planira uzvratni napad koji bi uključivao roj bespilotnih letjelica Shahed i krstarećih projektila. Zvaničnici kažu da su vrijeme i cilj nepoznati, ali bi proporcionalan odgovor na napad u Damasku bio udar na izraelsku diplomatsku ustanovu. Napad će vjerovatno doći između sada i kraja Ramazana sljedeće sedmice.

Još jedna važna nepoznanica je gdje bi dronovi i projektili bili lansirani iz Iraka ili Sirije, što bi moglo izazvati tanku tvrdnju o poricanju od strane Teherana ili sa iranske teritorije.

U Teheranu je u petak održana javna sahrana za sedam pripadnika IRGC ubijenih u navodnom izraelskom napadu u Damasku, uključujući dvojicu generala, izvijestio je Sejed Batai (Seyed Bathaei) iz CBS Newsa.

Na sahrani, generalni komandant IRGC-a, general Husein Salami (Hossein), upozorio je da Izrael "ne može izbjeći posljedice" atentata na iranske vojne oficire, nije dao nikakve dodatne naznake o tome kako bi i kada Iran mogao uzvratiti, rekao je Batai.

Nastojeći spriječiti iransku odmazdu na objekte povezane sa SAD, zvaničnici Bajdenove (Biden) administracije naglasili su da SAD nisu unaprijed obavijestile o napadu.

Koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da je predsjednik Bajden u telefonskom razgovoru u četvrtak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) razgovarao o iranskim prijetnjama Izraelu.

- Postojala je diskusija između dvojice lidera o vrlo održivoj i prilično javnoj prijetnji koju Iran predstavlja za sigurnost Izraela u posljednjih dana, a predsjednik je vrlo jasno rekao, vrlo jasno, premijeru Netanjahuu da može računati na podršku SAD da im pomogne u njihovoj samoodbrani od prijetnji koje direktno i javno iznosi Iran - rekao je Kirbi.

Izraelci već javno upozoravaju da će uzvratiti, pa bi napad Irana na izraelski objekat bio još jedan korak bliže regionalnom ratu.

Ranije u petak, savjetnik iranskog predsjednika Muhamed Jamšidi (Mohammad Jamshidi) objavio je na X da je poruka Irana američkim čelnicima bila da "ne budu uvučeni u Netanjahuovu zamku za SAD: klonite se da ne budete povrijeđeni". Jamšidi je tvrdio da su SAD tada "tražile od Irana da ne gađa američke objekte".

CBS News potvrdio je da su SAD primile pisanu poruku od Irana. Glasnogovornik State Departmenta rekao je za CBS da su SAD odgovorile slanjem pismenog upozorenja Iranu da ne koristi izraelski napad kao "izlog za napad na američko osoblje i objekte".

Glasnogovornik State Departmenta okarakterizirao je svoju poruku Iranu kao upozorenje: "Nismo 'pitali'."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.