OBAVJEŠTAJNA AGENCIJA

Pokazala istraga: Kina se miješala u izbore 2019. i 2021. godine u Kanadi

Oba puta pobijedila je Liberalna stranka premijera Džastina Trudoa

Džastin Trudo. Britannica

Z. K.

9.4.2024

Obavještajna agencija Kanade zaključila je da se Kina miješala u njene parlamentarne izbore, pokazala je službena istraga. Kanadska obavještajna agencija CSIS tvrdi da se Kina miješala u izbore 2019. i 2021. godine. Oba puta pobijedila je Liberalna stranka premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau).

Izborni proces

On je pod pritiskom oporbenih zastupnika zabrinutih zbog medijskih napisa o mogućoj ulozi Kine imenovao komisiju koja je istražila inozemno miješanje u demokratski proces. Komisiji je u ponedjeljak pokazan dio briefinga CSIS-a iz februara 2023. godine.

- Znamo da se Narodna Republika Kina tajno i prijevarno miješala u izbore 2019. i 2021. U oba slučaja te aktivnosti inozemnog utjecaja bile su pragmatične te prvenstveno usredotočene na podršku onima koji su se smatrali prokineski ili neutralno nastrojenima prema vladi u Pekingu - stajalo je na jednom od prikazanih isječaka.

Erin Otule (O'Toole), čelnik konzervativaca tokom kampanje 2021., tvrdi da je njegova stranka zbog kineskog utjecaja izgubila do devet mjesta u parlamentu, no dodao je kako to nije drastično promijenilo smjer izbora.

CSIS procjenjuje kako su „državni akteri” mogli uspješno utjecati na izborni proces u Kanadi jer za to nema pravnih ili političkih posljedica. Obavještajni analitičari i konzervativci smatraju da Trudova vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv kineskog utjecaja. Kanadski premijer u srijedu će stoga svjedočiti pred komisijom.

5 posto populacije

Konzervativci, tradicionalno strožiji prema Kini od liberala, 2021. su vodili kampanju na platformi koja je osuđivala tretman Pekinga prema manjini Ujgura te je pozivala na zabranu kompanije Huawei u 5G mreži.

Prema popisu stanovništva iz 2021., Kanada je dom za oko 1,7 miliona stanovnika kineskog podrijetla koji čine oko 5 posto populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.