RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali

Hamas je potvrdio Daraghmehovu pogibiju i njegovo članstvo u njegovim oružanim brigadama Al Qassem

Ubijeni su u blizini Tubasa. Fena

FENA

12.4.2024

Izraelske snage ubile su u petak dvojicu Palestinaca, uključujući pripadnika oružanog krila Hamasa, u blizini Tubasa na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon racije na grad tokom jutra, saopćila je vojska.

Ubijen tokom razmjene vatre

Vojska navodi da je Mohamad Omar Daraghmeh (Mohammad), koga je opisala kao šefa infrastrukture Hamasa u oblasti Tubas u dolini Jordana, ubijen tokom razmjene vatre sa snagama sigurnosti. Dodaje se da je u njegovom vozilu pronađeno više oružja i vojne opreme, uključujući automatske puške.

Hamas je potvrdio Daraghmehovu pogibiju i njegovo članstvo u njegovim oružanim brigadama Al Qassem.

Zvanična palestinska novinska agencija WAFA javila je da su izraelske snage izvršile raciju u izbjegličkom kampu Al-Fara u Tubasu i ubile još jednog čovjeka. Hamas je saopćio da žali zbog smrti tog čovjeka, ali ga ne smatra članom.

Val sukoba

Vojska je saopćila da su snage koje su izvodile operaciju otvorile vatru na Palestince koji su bacili eksplozivne naprave i ubili jednog čovjeka za koga se navodi da je pokušao da ih napadne.

Incident je posljednji u valu sukoba na Zapadnoj obali između izraelskih snaga sigurnosti i Palestinaca, uključujući i naoružane borce i nenaoružane demonstrante, od početka rata u Gazi prošlog oktobra.

Stotine Palestinaca ubile su izraelske snage, većinom naoružane borce, ali su neki od njih nenaoružani civili, a hiljade je uhapšeno ili pritvoreno. U istom periodu palestinski napadači ubili su više od deset Izraelaca, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.