NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Njemačka je jasno na strani Izraela, ali oplakujemo žrtve

Šolc je u intervjuu za ''Tagescajtung'' rekao da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom

AP

D. H.

13.4.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) izjavio je da će ponovo razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tek kad Putin ''shvati'' da mora da odustane od vojne kampanje u Ukrajini i povuče svoje trupe.

Ne vidi smisla

Šolc je u intervjuu za ''Tagescajtung'' rekao da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ocijenivši da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku.

Istakao je da je posljednji put sa Putinom razgovarao telefonom u decembru 2022. godine.

Na konstataciju novinara da je Ukrajina u defanzivi i da je ruska ratna eknomija stabilna, kao i da bi Zapad trebalo snažnije da se zalaže za pregovore i kompromis, Šolc je rekao da se nikako ne smije dozvoliti da Rusija pobedi u ratu.

- Brzo smo shvatili da rat neće kratko trajati. Morat ćemo još dugo da snabdijevamo Ukrajinu oružjem i municijom' - rekao je Šolc.

Naveo je da je Savezna Republika Njemačka tokom 1970-ih godina izdvajala tri do četri posto budžeta za odbranu, a da današnja Njemačka izdvaja svega dva posto, dodajući da je zemlji potrebno da ima snažnu vojsku.

Zemlja u miru

- Njemačka je zemlja u miru. Ali, moramo biti u stanju da odbranimo svoju zemlju i, zajedno sa našim saveznicima, područje NATO saveza. Imamo odgovornost da zaštitimo Litvaniju, Estoniju i Letoniju od Rusije, to proizilazi iz naše historije - rekao je on.

Istakao je da će tokom predstojeće posete Kini razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom o tome kako Kina može da utječe na završetak rata u Ukrajini.

Na pitanje da prokomentariše to što je u Pojasu Gaze ubijeno više od 30.000 ljudi, mahom žena i dece, i što je Njemačka drugi najvažniji dobavljač oružja za izraelsku vojsku, on je rekao da je Njemačka jasno na stani Izraela, ali i da ''oplakuje sve civilne žrtve'' i da je u stalnom razgovoru sa Izraelom.

- Upozorio sam na kopnenu ofanzivu na Rafu i jasno stavio do znanja da treba da nastavimo da se fokusiramo na rešenje dve države, jer je i palestinskom stanovništvu potrebna perspektiva' - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.