"SHAHED-136"

Ovo su smrtonosni dronovi koje je Iran lansirao na Izrael: Može nositi do 40 kilograma bojevih glava, domet im 2.500 kilometara

Radi se o samoubilačkoj bespilotnoj letjelici koja je u upotrebi u iranskoj vojsci od 2021. godine

Dron Shahed-136. Platforma X

E. Ć.

13.4.2024

Iran je započeo napad na Izrael lansiravši desetine dronova kamikaza. Riječ je o dronovima "Shahed-136", a prema procjenama, njima će trebati sati da dođu do mete.

Iranska lutajuća municijama, dron sa potiskivačima dizajnirala je i proizvela HESA u saradnji sa Iranskom vazduhoplovnom kompanijom koja je pod kontrolom Ministarstva odbrane i logistike oružanih snaga Irana.

Radi se o samoubilačkoj bespilotnoj letjelici koja je u upotrebi u iranskoj vojsci od 2021. godine.

Bespilotna letjelica Shahed-136 je dugačka 3,5 metara, široka 2,5 metara i teži 200 kilograma. Dizajnirana je u obliku delta-krila, sa stabilizatorskim kormilima na krajevima. 

Trup letjelice je centralizovan i spojen sa krilima. Ova prenosiva napadna bespilotna letjelica može nositi do 40 kilograma bojevih glava u prednjem dijelu nosa i može se montirati i lansirati sa vojnih ili komercijalnih kamiona.

Bespilotna letjelica Shahed-136 Kamikaze lansira se pomoću rakete smještene ispod trupa letelice, koja se odvaja pomoću sistema za izbacivanje poda odmah nakon lansiranja.

Konvencionalni dvotaktni četvorocilindrični motor Mado MD550 smješten na zadnjem dijelu trupa pokreće dvobradi potisni propelera kako bi pomjerio letjelicu napred.

Letjelica može postići maksimalnu brzinu od 185km/h i navodno ima domet od 2.500 kilometara.

Podsjetimo, već nekoliko dana se iščekuje napad Irana na Izrael, nakon što su Izraelci pogodili iranski konzulat u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.