SLIJEDI ODMAZDA ZA NAPAD

Otkriveni planovi Izraela: SAD se neće miješati, Francuska pokušava deeskalirati situaciju

Netanjahu, prema informacijama iz ratnog kabineta, planira "bolan" napad na ciljeve u Iranu

Napadi na Izrael. AP

N. H.

16.4.2024

Odgovor Izraela na iranski napad, koji se odigrao u subotu, bi mogao biti neizbježan, prenosi "NBC News". Ambasadori pri UN-u dvije zemlje žestoko su se sukobili na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

I dok je Teheran insisitirao da ne želi daljnju eskalaciju, nakon što je lansirano preko 300 dronova i projektila, Iran je upozorio na odlučnije udare kao odmazdu za svaki protunapad Izraela.

Zbor svjetskih čelnika je pozvao na suzdržanost obje strane, dok je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio izraelsko premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu), rekavši da SAD neće učestvovati u ofanzivama protiv Irana, ali je, navodno, privatno rekao da strahuje da Netanjahu želi pokušati uvući SAD u širi sukob, rekli su izvori za "NBC News".

Netanjahu, prema informacijama iz ratnog kabineta, planira "bolan" napad na ciljeve u Iranu, ali koji neće prouzrokovati žrtve.

"Washington Post" je izvijestio da bi to mogao biti precizni napad na objekt u Teheranu ili kibernetički napad.

Izraelski "Kanal 12" tvrdi da se ratni kabinet složio da bi Iranu trebalo da se uzvrati "jasno i snažno", te se razgovaralo o opcijama koje bi bile "bolne", ali ne bi prouzrokovale regionalni rat. 

Francuska je u noći sa subote na nedjelju iz Jordana izvela "presretanja" iranskih projektila i dronova, potvrdio je predsjednik te zemlje Emanuel Makron (Emmanuel Macron. 

- Imamo zračnu bazu u Jordanu (...) Ugrožen je bio jordanski zračni prostor ispaljivanjem tih projektila. Digli smo naše avione i presreli smo ono što smo morali presresti - izjavio je francuski predsjednik na kanalima BFMTV.

Odlukom da "udari na Izrael" s njegovog tla, Iran je izazvao "duboki raskol", ocijenio je također.

- Učinit ćemo sve da izbjegnemo požar (...) i stoga pokušati uvjeriti Izrael da ne treba odgovoriti eskalacijom, nego izolacijom Irana, uspjeti uvjeriti zemlje regije da je Iran opasnost, povećati sankcije, povećati pritisak na nuklearne aktivnosti i zatim pronaći put do mira u regiji - izjavio je.

Makron je istakao da Francuska razgovara sa zemljama u regiji, te da pokušavaju biti posrednička sila, ali da su "Amerikanci ti koji imaju važnu ulogu u obuzdavanju Irana".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.