SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU

Izrael na 300 iranskih projektila odgovorio napadom sa svega nekoliko raketa i poručio: "Možemo i nešto mnogo gore"

Kako je rečeno, napad je pažljivo isplaniran kao odmazda na napad Irana od prošle nedjelje

Napad Izraela na Iran. Platforma X

D. R.

19.4.2024

Izrael je u četvrtak obavijestio američke zvaničnike o svom planu da izvrši napad na Iran u narednih 24-48 sati, navodi Bloomberg.

Drugim riječima, napad u Isfahanu je osmišljen ne samo da naudi Iranu, već i da jasno stavi do znanja koliko su njegove nuklearne lokacije ranjive na napade.

Kako je rečeno, napad je pažljivo isplaniran kao odmazda na napad Irana od prošle nedjelje, kada su poslali više od 300 projektila i dronova na teritoriju Izraela.

Teritorij Irana. GOOGLE MAPS, SCHWABENBLITZ / ALAMY / PROFIMEDIA / RINGIER

Podsjetimo, izraelski PVO je uz pomoć zapadnih saveznika oborio 99 posto iranskih projektila. Rakete dugog dometa iz aviona su upotrijebljene da bi se izbjegle mogućnosti radarske detekcije Teherana.

Prijetnja za budućnost

Izraelska poruka je da se to može ponoviti u bilo kom trenutku, kao i da može da uradi nešto mnogo gore.

U isto vrijeme, time što nije napao stvarnu nuklearnu lokaciju u Isfahanu ili druge nuklearne lokacije u Natanzu i Fordou, Izrael je signalizirao Iranu da ne želi da sukob eskalira u veliki regionalni rat.

Ovo je bio veoma iznijansiran napad na sredini puta, osmišljen da optimalno zaprijeti za budućnost, ali i da smanji vjerovatnoću još jednog iranskog protuudara nakon što je Islamska Republika lansirala oko 350 vazdušnih prijetnji na Izrael prošlog vikenda.

- U ovom trenutku niko ne želi rat s Iranom - rekao je Natan Ešel, bliski saradnik i bivši šef kabineta premijera Benjamina Netanjahua, u izjavi koju je u petak podijelila stranka Likud.

- Dokazali smo im da možemo da prodremo i oštetimo njihov domen, a oni u našem nisu uspjeli. Važnije su poruke od svađe. Trenutno imamo važnije zadatke i u Gazi i u Libanu, narod je blagoslovljen što ima vođu kao što je Netanjahu - rekao je on.

Zašto Izrael ne prihvata odgovornost

Izraelski zvanični bezbjednosni i vladini izvori rekli su za Jerusalem post u petak: „Oko za oko, zub za zub. Izrael je uzvratio tamo gdje su napadnuti".

U bazi Kirja u Tel Avivu, premijer Benjamin Netanjahu i kompletno bezbjednosno i diplomatsko rukovodstvo su prisutni već 24 sata, u koordinaciji s regionalnim partnerima u Jordanu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji, koji su navodno obećali pomoć Izraelu.

Međutim, Izrael još ne prihvata odgovornost za jutrošnji napad na Iran. Posljednjih sati, zemlje u regionu prenose Izraelu poruke da su, ako Iran napadne, tu da pomognu.

Međutim, zvanični Izrael neće za sad prihvatiti odgovornost za ovaj napad iz strateških razloga. Izvori objašnjavaju da Iranci tvrde da je to bila „eksplozija u fabrici“ jer žele da izbjegnu eskalaciju. Izraelski izvori su za Post rekli da nije jasno zašto je Pentagon otkrio američkim medijima da je Izrael umiješan; mogli su da šute, kažu. Mogli su da sačuvaju dostojanstvo Irana i sami izbjegnu eskalaciju situacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.