OBJAVIO PENTAGON

Američki ministar odbrane uspješno operiran: Krio i od Bajdena da ima rak

Operacija nije bila povezana s dijagnozom raka kod 70-godišnjeg Ostina, dodaje Pentagon

Ostin: Problemi s mjehurom. Platforma X

Z. K.

25.5.2024

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) nastavio je sa svojim službenim dužnostima nakon medicinskog zahvata, objavio je Pentagon.

Službene dužnosti

- Ostin je prošao uspješan i minimalno invazivan naknadni zahvat u vezi s njegovim problemom s mjehurom. On je svoje službene dužnosti zbog liječenja privremeno prepustio svojoj zamjenici Kathleen Hicks - saopćio je Pentagon.

Operacija nije bila povezana s dijagnozom raka kod 70-godišnjeg Ostina, dodaje se. 

- Vratio se kući i ne očekuju se promjene u njegovu službenom rasporedu. Bijela kuća i američki Kongres obaviješteni su o zahvatu - saopćio je Pentagon.

U Sjedinjenim Američkim Državama je uobičajeno da se javnost pomno informira o zdravstvenom stanju njihovih najviših političara. Ostina su početkom godine kritizirali zbog prešućivanja raka prostate i boravka u bolnici zbog komplikacija tokom operacije. 

Ni američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nekoliko dana nije znao da je njegov ministar u bolnici.

Interna istraga

Pentagon je nakon toga pokrenuo interne istrage kako bi osigurao odgovornosti i lance obavijesti u slučaju ministrove bolesti. Nakon incidenta, ministarstvo je dalo vrlo detaljne informacije o Ostinovom zdravstvenom stanju. Sredinom februara službene je dužnosti nakratko prepustio Hicks zbog problema s mjehurom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.