NAKON PREPORUKE VLADE

Izrael izdao upozorenje: Izbjegavajte odlazak na Maldive, a ako ste tamo razmislite o napuštanju

Maldivi su objavili da će vlasnicima izraelskih pasoša zabraniti ulazak u zemlju zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi

Maldivi: Poznati po turizmu. AP Photo / Gemunu Amarasinghe

S. S.

3.6.2024

Maldivi su objavili da će vlasnicima izraelskih pasoša zabraniti ulazak u zemlju zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi. Predsjednički ured otočne države u Indijskom oceanu, poznate po svojim luksuznim odmaralištima i beskrajnim bijelim pješčanim plažama, objavio je to u jučerašnjem saopćenju za javnost.

Predsjednik Maldiva Mohamed Muizu odlučio je uvesti zabranu nakon preporuke vlade, stoji u saopćenju. Zakoni zemlje bit će izmijenjeni, a bit će uspostavljen pododbor vlade koji će nadzirati te napore, saopćio je ured predsjednika, piše CNN.

Nakon vijesti o zabrani, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je Izraelcima da izbjegavaju putovanje na otok, a "za izraelske državljane koji borave u zemlji preporučuje se da razmotre odlazak, budući da će im se, ako iz bilo kojeg razloga upadnu u nevolju, teško moći pomoći".

Predsjednik Muizu će imenovati i posebnog delegata za procjenu palestinskih potreba te uspostaviti akciju prikupljanja sredstava za "pomoć maldivskoj braći i sestrama u Palestini". Muizu će također održati nacionalni skup pod sloganom "Falastheenaa Eku Dhivehin", što u prijevodu znači "Maldivci u solidarnosti s Palestinom".

Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je maldivski predsjednik osudio izraelski zračni napad na kamp za raseljene u Rafahu, u kojem je ubijeno najmanje 45 Palestinaca, a više od 200 ranjeno. "Zajedno s vladom i narodom Maldiva pozivam na trenutni prekid vatre, kraj nasilja i nesmetan humanitarni pristup", objavio je tada na X-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.