IZRAELSKI PREMIJER

Netanjahu neće zaustaviti rat u Gazi, osporio Bajdenov prijedlog o prekidu vatre

Mogli bismo prekinuti borbu na 42 dana kako bismo olakšali povratak talaca, ali nećemo odustati od našeg cilja potpune pobjede

Netanjahu: Tvrdi da Bajdenov mirovni prijedlog nije tačan. Anadolija / AP

Anadolija

3.6.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je u ponedjeljak da "nije spreman zaustaviti tekući rat u Pojasu Gaze", tvrdeći da su izjave predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) o prijedlogu o prekidu vatre "netačne", javlja Anadolu.

- Nisam spreman zaustaviti rat - citirala je javna televizija KAN Netanjahuove riječi tokom tajne rasprave u Odboru za vanjske poslove i odbranu Knesseta.

Detalji prijedloga

Ustvrdio je da su detalji prijedloga o prekidu vatre koje je iznio Bajden "netačni".

- Nacrt koji je Bajden iznio je djelimičan. Rat će biti zaustavljen u svrhu vraćanja talaca i onda ćemo razgovarati - rekao je izraelski premijer te dodao: “Postoje i drugi neotkriveni detalji. Mogli bismo prekinuti borbu na 42 dana kako bismo olakšali povratak talaca, ali nećemo odustati od našeg cilja potpune pobjede."

Izraelski premijer je odbio razgovarati o broju palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni u sklopu predloženog sporazuma o zamjeni talaca.

- Nećemo pristati da okončamo rat bez postizanja ciljeva - rekao je Netanjahu te dodao: "Broj talaca koji će biti oslobođeni u prvoj fazi sporazuma još nije utvrđen."

Bajden je u petak rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati sukobi u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u enklavi.

On je pozvao palestinsku grupu otpora Hamas da prihvati prijedlog i pozvao Netanjahua da se odupre pritisku članova njegove vladajuće koalicije da odbace plan.

Smrtonosna ofanziva na Gazu

Međutim, Netanjahuov ured je u petak ponovio da vlada namjerava nastaviti svoju smrtonosnu ofanzivu na Gazu dok se ne ispune svi ratni "ciljevi" Tel Aviva.

Hamas je sa svoje strane rekao da će "pozitivno odgovoriti na svaki prijedlog koji uključuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, napore za rekonstrukciju, povratak raseljenih i završetak sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni talaca".

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.400 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a više od 82.600 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.