PREDSTAVLJEN SPORAZUM

Izraelski predsjednik Herzog rekao da podržava svaki dogovor s Hamasom o oslobađanju talaca

Ponavljam da ću u potpunosti podržati svaki dogovor koji će dovesti do oslobađanja talaca i očuvati sigurnosne interese Izraela - rekao je Herzog

Izraelski predsjednik Isak Herzog. AP

Anadolija

4.6.2024

Izraelski predsjednik Isak Herzog (Isaac) rekao je u utorak da će podržati svaki dogovor s Hamasom o oslobađanju izraelskih zarobljenika u Gazi, javlja Anadolija.

- Ponavljam da ću u potpunosti podržati svaki dogovor koji će dovesti do oslobađanja talaca i očuvati sigurnosne interese Izraela - rekao je Herzog u izjavi na svom X računu.

U petak je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao da je Izrael predstavio sporazum u tri faze kojim bi se okončala neprijateljstva u Gazi i osiguralo oslobađanje talaca u enklavi.

Izraelski premijer Benjamin Natanjahu (Netanyahu), međutim, rekao je u ponedjeljak da "nije spreman zaustaviti" rat u Gazi, tvrdeći da su Bidenove primjedbe o prijedlogu o prekidu vatre "netačne".

Njegovi koalicijski partneri, krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar financija Bezalel Smotrich, zaprijetili su da će srušiti vladu ako Netanyahu pristane na Bidenov plan o prekidu vatre.

Vjeruje se da Hamas drži više od 120 izraelskih talaca u Gazi, uključujući neodređeni broj leševa, prema izraelskim podacima.

Izrael nastavlja svoju brutalnu ofanzivu na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra 2023. unatoč rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitni prekid vatre.

Više od 36.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a gotovo 83.000 drugih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.