KORISTILI CHATGPT

NYT: Tel Aviv financirao lažne profile na društvenim mrežama za širenje proizraelskog sadržaja oko napada na Gazu

Vlada Izraela organizirala je i platila kampanju utjecaja s ciljem dobivanja podrške za svoje akcije u ratu u Pojasu Gaze

New York Times. NYT

Anadolija

5.6.2024

Američki list "New York Times" (NYT) objavio je da je administracija Tel Aviva financirala lažne račune za širenje proizraelskog sadržaja o svojim napadima na Pojas Gaze, javlja Anadolija.

Prema NYT-u, Ministarstvo dijaspore Izraela naredilo je operaciju koristeći lažne račune na društvenim mrežama pozivajući članove američkog Kongresa, Senata i Zastupničkog doma da financiraju izraelsku vojsku.

Prema dužnosnicima uključenim u operaciju i povezanim dokumentima, Izrael je prošle godine ciljao članove američkog Kongresa, Senata i Zastupničkog doma te američku javnost s proizraelskim porukama.

Vlada Izraela organizirala je i platila kampanju utjecaja s ciljem dobivanja podrške za svoje akcije u ratu u Pojasu Gaze.

Četvorica izraelskih dužnosnika rekli su da je tajnu kampanju naručilo Ministarstvo dijaspore Izraela.

Za operaciju izdvojeno dva miliona dolara

Ministarstvo je izdvojilo gotovo dva miliona dolara za operaciju i angažiralo izraelsku kompaniju pod nazivom "Stoic" u Tel Avivu, koja koristi platforme umjetne inteligencije za tajne kampanje.

Ova kampanja, koja je započela nekoliko sedmica nakon izraelskih napada na Pojas Gaze u oktobru 2023. godine, i dalje je aktivna na X platformi.

Tokom vrhunca kampanje, stotine lažnih računa koji su se pretvarali da su "pravi Amerikanci" korišteni su na X-u, Facebooku i Instagramu za objavljivanje proizraelskih komentara.

Pozivi na financiranje izraelske vojske

Ovi računi na društvenim mrežama posebno su bili usredočeni na članove Zastupničkog doma američkog Kongresa koji su crnci i demokrati, poput čelnika manjine u Zastupničkom domu Hakeema Jeffriesa iz New Yorka i senatora Raphaela Warnocka iz Georgije, te su objavljivali postove u kojima ih pozivaju da nastave financirati izraelsku vojsku.

Za izradu većine objava korišten je chatbot ChatGPT koji pokreće umjetna inteligencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.