OBALA ČILEA

Naučnici upozoravaju: Humboldtovi pingvini pred izumiranjem, populacija drastično pala

Teže do pet kilograma te rastu do 70 centimetara

Humboldtovi pingvini. Facebook

D. R.

prije 5 dana

Populacija Humboldtovih pingvina dramatično je pala na području obale Čilea, zbog čega su postali jedna od najugroženijih vrsta pingvina, upozoravaju stručnjaci.

Naučnici su prošle godine istražili dva otoka uz čileansku obalu i detektirali 842 para pingvina u procesu razmnožavanja ili gnijezda. Ove godine su pronašli samo jedan par. 

Paulina Arce, veterinarka specijalizirana za pingvine, rekla je kako su se populacije pingvina na svim istraženim otocima smanjile ili ostale iste. 

- To bi moglo dovesti do još drastičnijeg scenarija - izumiranja te vrste - upozorila je. 

Humboldtovi pingvini nastanjeni su na pacifičkoj obali Čilea i Perua. Tako su nazvani jer plivaju u hladnoj Humboldtovoj struji. Teže do pet kilograma te rastu do 70 centimetara.

Diego Penaloza, predsjednik Safari Conservation Foundationa, rekao je kako su glavna prijetnja pingvinima u divljini onečišćenje, nedovoljan nadzor te ugroženost lokacija za razmnožavanje. Dodatno ih je pogodila i ptičija gripa, raširenija zbog meteorološkog fenomena El Nina.

Zbog toga je stopa njihovog razmnožavanja pala gotovo na nulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.