TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan pozdravio stav španskog premijera Sančeza o Gazi

Španski premijer Sanchez je svojom principijelnom i pronicljivom politikom zauzeo posebno mjesto u srcima španske, palestinske i turske nacije

Anadolija

Anadolija

13.6.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozdravio je danas stavove španskog premijera Pedro Sančez (Sanchez) u vezi sa situacijom u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

U okviru 8. Tursko-španskog međuvladinog samita u sjedištu BBVA banke u Madridu, održan je Poslovni forum na kojem su učestvovali turski predsjednik Erdogan, španski premijer Sanchez, kao i blizu 150 poslovnih ljudi iz dvije zemlje.

- Čestitam mom dragom prijatelju, premijeru Pedru Sančezu, na njegovom stavu o Gazi, u ime mene i moje nacije. Sančez je svojom principijelnom i pronicljivom politikom zauzeo posebno mjesto u srcima španske, palestinske i turske nacije - rekao je Erdoan u obraćanju na Poslovnom forumu.

Erdoan je kazao da genocid koji traje već 250 dana u Gazi i na okupiranim palestinskim teritorijama razdire srce svakog savjesnog čovjeka.

Turski predsjednik je i ovom prilikom uputio oštre kritike izraelskoj vladi koju predvodi premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) i koja nastavlja sa brutalnim napadima i blokadom Pojasa Gaze.

- Suočavamo se s arogancijom koja na pozive na prekid vatre odgovara krvoprolićem. Nijedna zemlja sa savješću to ne može prihvatiti - kazao je Erdoan.

Komentirao je Erdoan i odnose Turske i Evropske unije.

- Neuspjeh ažuriranja Carinske unije i stroge aplikacije za vize koje su nametnute našim poslovnim ljudima onemogućavaju puno korištenje našeg zajedničkog potencijala s blokom - poručio je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.