PRIPREMAJU SE NA NAJGORE

Izrael se sprema za potencijalne naloge ICC-a za hapšenje Netanjahua i Galanta

Iako je Izrael osudio i odbio zahtjev tužioca, ostaje nejasno kako će Tel Aviv odgovoriti ako budu izdati nalozi za hapšenje

Netanjahu i Galant. Vladin ured za štampu

Anadolija

24.6.2024

Izrael se priprema za potencijalne naloge za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda (ICC) protiv premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) i ministra odbrane Joava Galanta (Yoava Gallanta), javlja Anadolija.

Sud sa sjedištem u Hagu

U nedjelju je sud sa sjedištem u Hagu ponovo objavio obavještenje na hebrejskom, arapskom i engleskom u kojem se objašnjavaju procedure.

- Nakon prikupljanja dokaza i identifikacije osumnjičenog, tužilaštvo traži od sudija ICC-a da izdaju: nalog za hapšenje, koji provode nacionalne vlasti; ili poziv za dolazak, gdje se osumnjičeni javljaju dobrovoljno - navodi se u obavijesti.

Ovo je četvrti put od početka juna da je ICC podijelio ovu objavu na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Tužilac ICC-a Karim Khan je 20. maja objavio da je zatražio naloge za hapšenje Netanjahua i Galanta zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Pojasu Gaze.

Za sada nije donesena zvanična odluka suda.

Iako je Izrael osudio i odbio zahtjev tužioca, ostaje nejasno kako će Tel Aviv odgovoriti ako budu izdati nalozi za hapšenje.

- U Izraelu su u toku razgovori o strategiji odbrane Netanjahua, Galanta i države Izrael u slučaju da ICC izda naloge za hapšenje - objavio je izraelski javni servis KAN.

Dodaje se da pripreme imaju za cilj da osiguraju da Izrael bude spreman ako takvu odluku donesu sudije ICC-a, dodaje se.

KAN 

KAN je naveo da ostaje nejasno da li će Izrael predstaviti pravnu odbranu u Hagu jer Tel Aviv ne priznaje nadležnost suda.

- Izrael se radije priprema za najgori scenario, koji uključuje potencijalne naloge za hapšenje, te stoga raspravlja o mogućem odbrambenom stavu protiv takve odluke - navodi se.

Izrael nije član ICC-a, dok je Palestina primljena u članstvo 2015. godine.

ICC, osnovan 2002. godine, je nezavisno međunarodno tijelo koje nije povezano s Ujedinjenim nacijama ili bilo kojom drugom međunarodnom institucijom, a njegove odluke su obavezujuće.

Uprkos tome što je Izrael odbacio nadležnost ICC-a, nadležnost suda se proteže i na palestinske teritorije okupirane od 1967. godine, omogućavajući mu da krivično goni izraelske zvaničnike optužene za zločine u ovim područjima.

U intervjuu za CNN od 21. maja, tužilac ICC-a Khan otkrio je da je primio prijetnje dok je istraživao izraelske zvaničnike.

Sadašnji i bivši izraelski zvaničnici odbacili su Khanove postupke, navodeći da ne priznaju nadležnost suda. Optužili su ICC za antisemitizam i pozvali saveznike Tel Aviva da povuku sredstva i rasformiraju sud.

Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.