NASILJE

Policijska brutalnost: Tokom skupova u Izraelu tukli demonstrante, psovali im i prijetili

Protesti su bili veći nego inače

Policija nije imala milosti. Twitter

Z. K.

prije 2 dana

U subotu navečer u Tel Avivu, Jerusalemu i drugim gradovima širom Izraela održani su skupovi na kojima se poziva na dogovor o taocima i prijevremene izbore. Međutim, tokom skupova došlo je i do sukoba sa policijom te nasilnih hapšenja.

Organizatori demonstracija u Jerusalemu su za The Times of Israel rekli da su bili svjedoci kako je policija uhapsila četvoricu demonstranata u subotu navečer, koristeći prekomjernu silu.

Protesti su bili veći nego inače, a u pozadini su napori Sjedinjenih Američkih Država za ponovo počnu pregovore o taocima, ali i sve veće ljutnje na izraelskom premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) nakon što je prošle sedmice rekao da je on spreman potpiše samo "djelimični sporazum" koji bi omogućio izraelskim snagama da nastave borbu u Gazi.

Na sedmičnom protestu na jerusalemskom Trgu u Parizu, ispred zvanične rezidencije Netanjahua, policajac je psovao i prijetio demonstrantu kojeg je priveo, govoreći mu "silovat ću ti majku".

Izraelska policija je prokomentarisala incident, nazvavši demonstranta "provokatorom", ali i navodeći da ponašanje policajca "nije u skladu sa očekivanim diskursom i ponašanjem svakog policajca, čak i u ovakvim turbulentnim situacijama".

Naveli su i kako će incident biti provjeren te će se u skladu s tim i postupiti. Zabilježen je još jedan incident kada je demonstrant u Jerusalemu nasilno uhapšen od grupe policajaca, od kojih ga je jedan prikovao za haubu automobila i na trenutak uhvatio za vrat, dok su okolni demonstranti vikali da ga ne guši.

Sukobi su izbili i u Tel Avivu, gdje je skup fokusiran na tešku situaciju taoca praćenu vatrenim protestom koji su predvodile porodice zarobljenika. Zastupnica Naama Lazimi snimljena je kako je guraju i hvataju policajci, uprkos poslaničkom imunitetu koji joj je dat kao članici Kneseta.

Ona je medijima rekla da su je "napali" policajci i čupali za kosu dok je "pokušavala da pomogne drugom demonstrantu".

Demonstranti su zapalili vatru ispred kancelarije i pozvali predsjednika sindikata Arnona Bar-Davida da raspiše generalni štrajk i zatvori izraelsku ekonomiju kako bi izvršio pritisak na vladu da postigne dogovor s palestinskom terorističkom grupom Hamas o oslobađanju 120 taoca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.