BIH

Čolić: Čim se približim Sarajevu, srce mi je ogromno

Posjetio "Dnevni avaz" i dao intervju uoči koncerta u Zetri

Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

11.11.2014

Zdravko Čolić jučer je stigao u Sarajevo, a prva adresa koju je posjetio bila je redakcija "Dnevnog avaza" i "Avaz Twist Tower". Čola je prvo poželio da se popne na vidikovac, koji se nalazi na vrhu „Avazovog“ tornja, da bi uživao u pogledu na rodni grad.

U ugodnom ambijentu restorana "Elite 31", Čola je razgovarao s glavnim i odgovornim urednikom "Dnevnog avaza" Farukom Velom te s ostalim urednicima i novinarima. Naravno, glavna tema razgovora bila je njegov veliki koncert 29. novembra u sarajevskoj dvorani Zetra, za koji vlada ogromno interesiranje.

Ovom prilikom neprikosnovena megazvijezda dala je ekskluzivni intervju za "Dnevni avaz".

Ljubav s publikom

Do koncerta je ostalo 18 dana, a već sada Sarajevo trese pretkoncertna groznica.

- Baš mi je drago! Nadamo se da ćemo biti na nivou koji publika očekuje. Pjevat ću pjesme koje su prošle kroz vrijeme, izvući ću možda nešto staro što dugo nisam pjevao, naravno i neke nove numere... Ne znam ni ja šta da pjevam, toliko je toga... Izmiksat ćemo program.

Vaš posljednji koncert u bh. prijestonici, koji je u julu 2010. održan na stadionu Koševo, zatvorili ste emotivnom izvedbom pjesme "Na adresi ti piše Sarajevo". Predstojeći možda otvorite "Sarajevom" s novog albuma "Vatra i barut"?

- To ćemo sigurno svirati, ali vidjet ćemo kako ćemo otvoriti i zatvoriti koncert. Ne treba se time opterećivati. Važno je da energetski napravimo dinamičan koncert.

Nikada niste imali problem s posjetom na koncertima, ali vjerovatno Vam je posebno drago kada čujete da "kod kuće", u Sarajevu, vlada zaista ogromno zanimanje i za Vas i za Vašu muziku?

- To je važno, jer pokazuje da ljubav ne jenjava, odnos između publike i mene, bez obzira na to gdje sam, šta sam i koliko dolazim ili ne dolazim... Ali, ta moja emocija koja je vezana za grad uvijek je u topu!

I mimo muzike održavate veoma jake veze i sa Sarajevom i s cijelom BiH. Upravo danas (ponedjeljak, op. a.) trebate da se sretnete i sa Safetom Sušićem. Koliko znam, veliki ste navijač reprezentacije BiH.

 - Jesam i žao mi je što na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nismo dalje dobacili. Ali, bit će prilika za jednu mladu reprezentaciju i za ljude koji, što kaže Pape, još nemaju dovoljno iskustva, ali imaju patriotski odnos prema BiH. Ovo su fantastični rezultati za jednu malu zemlju.

Da li se Vi nervirate kada, recimo, BiH gubi?

- Moram se nervirati, kako se neću nervirati! Volim kad se ljudi trude i kad „ginu“ na terenu. Odigrano je nekoliko utakmica koje su bile dobre, izgubili smo jer nismo imali sreće. Ali ne volim nonšalantnost, indolentnost i to, naravno, Pape kao selektor najviše kažnjava.

Dobra energija

Vi ste među onim rijetkima koji traju decenijama, a i danas su u samom vrhu muzičke scene.

- Ne valjaš ljudima ako si stalno tu. Mjera je vrlo bitna. Malo smo mi tržište da bih stalno negdje radio.

Sa suprugom i kćerkama živite u Beogradu. No, razmišljate li da barem dio godine u budućnosti provodite u Sarajevu.

- To namjeravam, da što više dolazim i da se tu stacioniram. Želim da što više vremena provodim u Sarajevu jer, nekako, kako priđem, srce mi je sve šire i otvorenije... Ogromno.

Na koncu, šta biste poručili publici dok odbrojava dane pred koncert?

- Želim da bude dobro raspoloženje. Datum 29. novembar, dan bivše republike, nema nikakve veze s koncertom. To je slučajno ispalo, da bude dobra energija, koja je uvijek u Sarajevu bila. Da svi budemo opušteni i to će onda biti lijepo provedeno vrijeme.

"Da ti kažem šta mi je"

- Šta misliš da sviramo "Bembašu", nekako mi to lijepo zvuči s gitarama. Ona je s albuma "Zavičaj". I ovu Dininu "Da ti kažem šta mi je" bi moglo vratiti... Svirat ćemo i, naravno, "Kao moja mati"...

"Što ti dadoh" je veliki hit s novog albuma. Nisam dugo imao hit poslije "Pjevam danju, pjevam noću" da pjeva skoro cijela sala - rekao nam je u neformalnom razgovoru Čola.

Džeko je jedan od najboljih na svijetu

Je li Vam neki nogometaš iz bh. reprezentacije posebno drag?

- Džeko. Poznajemo se. Posljednji put sam se susreo s njim i njegovim ocem. Imam tu sliku i čuvam je kući. On je stvarno vrhunski igrač i jedan od najboljih igrača na svijetu. I mislim da nije dostigao svoj vrhunac.

U svemu tome mentalitet je veoma bitan, da li se zadovoljava tim što je učinio ili ima taj njemački mentalitet - nikad mu nije dosta. To je, prema meni, vrlo dobra osobina!

Pratim sva dešavanja

Koliko pratite političku situaciju u BiH?

- Nije loše biti informiran, jer od politike zavisi život, ekonomija.

Ne trudim se odbraniti od obožavateljki

Više od 40 godina, koliko traje Vaša karijera, ljubimac ste ženskog dijela publike. Kako danas izlazite nakraj s obožavateljkama?

- Volim svoje obožavateljke. One me stimuliraju, one su dio mog posla, mog života. Ta mala provokacija između nas, ta izmjena energije koja je uvijek dobrodošla, i ne trudim se da se odbranim od njih.  

 

Za veliki Čolin koncert 29. novembra u sarajevskoj dvorani Zetra vlada ogromno interesiranje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.