BIH

Šarović: U RS bi mogao vladati "klub kupljenih poslanika“

Potpredsjednik SDS-a

S.NUMANOVIĆ

22.11.2014

Vijeće ministara BiH moglo bi biti formirano možda čak i prije Nove godine. Kada će biti, pak, konstituirana Vlada RS puno je neizvjesnije. Ko god da je formira, bit će suočen s nestabilnom većinom i donekle je moguće da se u tom entitetu preslika situacija iz Federacije BiH od prethodne četiri godine, kada su se mijenjale koalicije i Vlada radila u uvjetima permanentne blokade.

- Kako je krenulo, ne bih se iznenadio da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) formira „klub kupljenih poslanika“ (KKP,) koji će onda kontrolirati procese i ispostavljati zahtjeve vladajućoj strukturi - kaže Mirko Šarović, drugi čovjek SDS-a i osoba koju mnogi vide ponovo na mjestu državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Neki ga vide i na mjestu predsjednika SDS-a. On sebe (još) ne vidi na toj poziciji.

Posao za SIPA-u

Teško je s njim razgovarati. Rezerviran, oprezan, s puno utakmica u nogama, oprezno izgovara bezmalo svaku riječ.

Kako vrijeme odmiče, sve je nejasnije i neizvjesnije formiranje Vlade RS. Ko će je formirati? Blok oko SDS-a ili SNSD-a? I kada?

- Vrlo je neizvjesna situacija. Stvari se mijenjaju svakodnevno i teško je dati bilo kakvu prognozu. Razlika među blokovima je vrlo mala i ko god bude imao ta famozna 42 poslanika, osuđen je na neizvjesnost. Vrlo će teško biti upravljati Vladom i procesima. To će biti izvor nestabilnosti i krize u kasnijem periodu. Još ako dodamo ovu kompromitirajuću aferu s kupovinom poslanika, u šta će se, vjerovatno, uključiti kontrolni organi, tužilaštva, možda i SIPA, past će velika sjenka na novoformiranu Vladu. Moguće je da se proces otegne vrlo dugo.

Dodik najavljuje novu vladu do 20. decembra.

- Teško! Mi ćemo 24. novembra imati konstitutivnu sjednicu NSRS i nisam siguran da ćemo doći do izbora rukovodstva tog tijela. Samo konstituirajuća sjednica, polaganje zakletve i to je to.

Ima li blok oko SDS-a, odnosno Savez za promjene, čak i onih 36 poslanika koji su se potpisali u Bijeljini i time dali podršku politici SDS-a? Navodno vam se „klimaju“ čak četiri poslanika. Dio PDP-a je upitan...

- Imamo potpise 36 poslanika, ali to nije nikakva garancija. Situacija s poslanikom NDP-a iz Bijeljine Vojinom Mitrovićem je nejasna. Ona samo, ustvari, podgrijava uvjerenja da SNSD kupuje poslanike novcem poreskih obveznika. Na taj način vladajuća grupacija šalje i poruku da se korupcija dešava u srcu SNSD-ove vlade, upravo tamo odakle bi se trebala voditi borba protiv kriminala.

Kupujete li i Vi poslanike?

- Ne! Naš pristup je drugačiji. Nudimo naš program kao osnovu bilo kakve buduće saradnje. Tako je sa svima. I ne razgovaramo pojedinačno s poslanicima, već sa strankama. Želimo okupiti što širu koaliciju, ali oko programa. Ako se tu dogovorimo, onda možemo razgovarati o kadrovskim rješenjima.  

Računate li i dalje na socijaliste i Petra Đokića?

- Od njega nismo dobili formalnu odbijenicu. On zna šta su naši stavovi, iz medija smo saznali stav SP-a, naša je ponuda i dalje na stolu i vidjet ćemo. Ne želimo vladu formirati po svaku cijenu.

Milorad Dodik baš to hoće i ne bira sredstva da formira Vladu. SDS je nekako „merhametli“ nastrojen. A SDS i „merhamet“ nikako ne idu skupa.

- Moj je dojam da je kod Dodika prisutna jedna vrsta nervoze i namjere da se vlada sa SNSD-om na čelu formira po svaku cijenu. Naravno da me to ne iznenađuje. No, pomalo mi ovo što oni sada rade liči na borbu za opstanak po svaku cijenu. Cijenu toga, bojim se, na kraju će platiti građani RS. Ako se to desi, imat ćemo nestabilnu vlast u narednim mjesecima. RS ulazi onda u period koji će za nju biti vrlo težak.

Imat ćemo preslik Federacije od prije četiri godine?

- Možda ne u svim detaljima, ali ćemo imati krizu oko formiranje Vlade RS. Ako još dodamo ovu aferu o kupovini poslanika, onda nam se može desiti da nam „KKP“ diktira procese i odlučuje o životu i smrti Vlade.

Klimava vlast

Kad ste rekli da Dodik po svaku cijenu želi formirati svoju vladu, da se radi o borbi za opstanak..., to Vi najavljujete njegovo hapšenje?

- Ne. To nije moj manir. Mislim na borbu za opstanak na vlasti. SNSD je skoro devet godina na vlasti. Svašta se tu nakupilo i njima je stalo da po svaku cijenu ostanu na vlasti.

Mi smo i ranije upozoravali na brojne afere i naravno da smatramo da se one moraju istražiti. Mora se ispitati „Birač“, „Investiciono-razvojna banka“, troškovi gradnje cesta, „Srpske šume“...

I bit će hapšenja! Čak mi je rečeno da je Savez za promjene napravio spisak na kome je 309 ljudi koji trebaju biti uhapšeni.

- SDS nije napravio niti pravi bilo kakav spisak za hapšenje ljudi. Mi, naravno, ukoliko formiramo vladu, želimo da istražimo neke korupcionaške slučajeve i da odgovorne privedemo pravdi. Radi istine i vladavine prava, istrage se moraju provesti po zakonu, transparentno, ne vodeći političke procese.

Ako Savez za promjene formira Vladu RS, to će se desiti.

- Da. Ako se to napravi, afere će se morati istražiti i ko bude kriv, odgovarat će u skladu sa zakonom.

Ako je formiranje Vlade RS tako neizvjesno, kako je moguće formiranje državne vlade?

- Pa moguće je. Imamo Predsjedništvo BiH i sasvim mi je logično da se formira i državna vlada. Sa SDA i DF-om smo postigli sporazum, imamo 21 poslanika i očekujem da se bloku pridruži HDZ. I ne bi bilo prvi put da se jedna vlada pravi na državnom, a da je druga na entitetskom nivou.

Ali su takve kombinacije bile i klimave i neuspješne.

- Vlasti u BiH su i inače nestabilne i promjenljive.

Imate i problem sa stavom HDZ-a, koji smatra da se vlast treba graditi od temelja prema krovu, a ne obratno. Uz to, klimava vam je i matematika za državni Dom naroda.

- Mi očekujemo da u srpskom klubu Doma naroda imamo najmanje dva delegata. A radit ćemo da ih bude troje, od ukupno pet.

Što se Čovića tiče, nismo uradili ništa što bi mu moglo naštetiti ili nama otežati. Smatramo da je njegovo učešće u državnoj vladi s nama i važno i moguće. I nadamo se da će se to i ostvariti. Moguće je da čak prije Nove godine imamo formiranu državnu vladu. Smatramo da Savez za promjene, a posebno SDS, s Čovićem može kvalitetno i uspješno sarađivati.

Čvrsti sam zagovornik zaštite domaće proizvodnje

- Ne znam da li ću biti ponovo ministar u Vijeću ministara. To zavisi od mnogo toga, stavova partnera, SDS-a... No, zainteresiran sam da budem dio tima u ovom organu ukoliko Savez za promjene bude dio parlamentarne većine. O kadrovskim rješenjima, ipak, do sada niko nije razgovarao i za tako nešto je još prerano.

Ako budem ministar i budem se bavio vanjskom trgovinom, onda se već zna kako bih radio. Kao i do sada. Ne gledam ni lijevo ni desno (Srbija i Hrvatska, op. a.), već brinem o interesu domaćih kompanija. Čvrsti sam zagovornik zaštite domaće proizvodnje.

Otvorenih pitanja je veoma mnogo. Od izvoza mlijeka, preko akciza na pivo, do statusa Hrvatske u trgovini s BiH i plinovoda. I još puno toga.

Smatram da realno možemo naredne godine izaći s mlijekom na tržište EU, Hrvatske u prvom redu.

Što se plinovoda tiče, najsretniji bih bio da BiH bude čvorište svih plinovoda. Ne samo da bismo uzimali rentu od protoka plina već i birati koji nam je plin bolji. Nemam preferencija ni prema „Južnom toku“ ni prema TAP-u...

Kada je Hrvatska u pitanju, smatram da tu trebamo biti principijelni. Naravno da trebamo pregovarati, ali beskompromisno štititi interes BiH. Naša je ekonomija preslaba da bi mogla spašavati bilo koga. Dakle, vrijedi samo ono što je u skladu s našim interesom - kaže Šarović.  

Neuspjeh nije kraj svijeta

Ako Savez za promjene ne formira Vladu RS i ne uđe na kraju u Vijeće ministara, hoćete li preuzeti SDS?

- Iznenadili ste me pitanjem. Ali dat ću veoma jasan odgovor. Uvjereni smo da ćemo biti dio vladajuće strukture. No, i ako ne uspijemo, nije kraj svijeta. Nemamo bilo kakve planove unutar SDS-a kada su u pitanju kadrovske kombinatorike. Mladen Bosić je u redovnom mandatu SDS-a i tu se po tom pitanju neće ništa mijenjati, bez obzira bili u vlasti ili ne.
 

Dodik preskočio Ivanića

- U pregovorima o formiranju novog sastava Vijeća ministara BiH Milorad Dodik je ovaj put preskočio novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića ignorirajući ga i zanemarujući činjenicu da je on i njegov član Predsjedništva, izabran od građana RS. Napravio je grešku i otvorio razgovore s HDZ-om iako bi trebalo, kao što je to uostalom do sada uvijek i bilo, prvo da razgovara s članom Predsjedništva iz RS - navodi Šarović.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.