BIH

Pašović: Mi u BiH previše kukamo, a nedovoljno radimo

Poznati bh. reditelj i profesor

Autor:M. ČUSTOVIĆ

8.1.2015

Kulturna organizacija „East West Centar" iz Sarajeva, na čijem čelu je istaknuti reditelj i uvaženi profesor s Akademije scenskih umjetnosti Haris Pašović, ove godine slavi mali jubilej - deseti rođendan.

U vrijeme kada su počinjali, mnogi su im predviđali brzi krah, tvrdi Pašović, ali to se nije desilo. Ekipa „East West Centra" danas se može pohvaliti titulom međunarodno najuspješnije kulturne organizacije s Balkana. Igrali su na najvećim svjetskim festivalima u Velikoj Britaniji, Italiji, Južnoj Africi, Singapuru, Poljskoj, napravili najveće koprodukcije koje pamte naši prostori. Dobili su i najbolje ocjene u domaćim i međunarodnim medijima (BBC, CNN, „Financial Times“, „Independent“, „Guardian“...). Posebno, najvažnije mjesto u historiji „East Westa" zauzima "Sarajevska crvena linija."

Velike teme

- Sarađivali smo s više od 1.000 umjetnika iz petnaestak zemalja, igrali smo na tri kontinenta. Imamo izvanrednu publiku u BiH i inozemstvu. Uposlili smo stotine naših umjetnika i ljudi iz drugih profesija. Sarađivali smo s nekim od najznačajnijih svjetskih kulturnih institucija. Mi smo pozitivna priča i to je uspjeh, ne samo u maloj zemlji u kojoj ima tako mnogo problema, to je uspjeh po najvećim kulturnim standardima - istakao je Pašović.

Opširnije pročitajte u današnjem prinatnom izdanju "Dnevnog avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.