BIH

Svoni Hant: Dejton nije konačno rješenje za Bosnu

EKSKLUZIV Bivša američka ambasadorica za "Avaz"

Autor:Amil DUČIĆ

8.4.2015

Svoni Hant (Swanne Hunt), bivša američka ambasadorica u Austriji, koja je dužnost obavljala u vrijeme agresije na BiH, te istinski prijatelj naše države kojoj je pomagala putem brojnih humanitarnih projekata, dala je ekskluzivni intervju za "Dnevni avaz".

U okviru posjete BiH Hant će kao američki ekspert za pitanja ravnopravnosti žena i javne politike razgovarati o primjeni Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a - Žene, mir i sigurnost sa zvaničnicima naše države. Ona je imala veoma emotivan razgovor u Sarajevu sa ženama iz Srebrenice koje su preživjele genocid. Široka srca im je poručila da mogu računati na njenu podršku, a u intervjuu za naš list je istakla:

- Ove bosanskohercegovačke žene nisu žrtve. One su preživjele i trebaju biti ponosne! One su neopisivo jake. Tako ih ja posmatram i one to i same znaju. One nisu pobijeđene.

Simbol stradanja

U 2015. se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici. Šta za Vas znači ova godišnjica, ovaj datum i mjesto?

- To se riječima ne može opisati. Kada kažete riječ Srebrenica, to ima značenje u cijelom svijetu. Ima ogromno značenje za američku vladu, UN, Evropski parlament. Dakle, ja gledam na ovu 20. godišnjicu kao na jednu moćnu poruku koja treba odjeknuti u cijelom svijetu. Srebrenica je, jednostavno, simbol stradanja i užasa.

Kako gledate danas na situaciju u BiH, na državu koja je zaustavljena na euroatlantskom putu? To je država koja je lider u Evropi po nezaposlenosti, siromaštvu, sistemskoj korupciji.

- Ja to opet objašnjavam kroz dejtonsku strukturu, koja nikada nije bila zamišljena da bude dugoročno rješenje. Vi možete reći da je to bilo kratkoročnog karaktera. To je trebalo biti zapisano, ali to je propušteno da se uradi.

Ta struktura, u godinama koje su slijedile, pokazala se apsurdnom. Ona, jednostavno, ne može proizvesti ništa bolje. Ako nemate političku strukturu koja je adekvatna, vrlo je teško za ostatak ekonomije te svih drugih dijelova društva. Jasno je da je u takvoj situaciji vrlo teško ići naprijed.

Ali, zar je samo politička struktura kriva za to što je BiH danas crna rupa u regionu? Šta je s političkim garniturama kojima narod pripisuje veliku odgovornost za ovo stanje u kojem se danas država nalazi?

- Problem Dejtona je i što je iznjedrio, nazvat ću ih, tvrdolinijaše koji su zauzeli pozicije moći. Posebno se to odnosi na strukture koje se deklariraju isključivo kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati i vode takve politike. Naravno da tu nema prostora za ostale i one koji drugačije misle.

Masovni protesti

Posljednji put ste BiH posjetili dvije godine prije masovnih protesta, koji su se desili lani. Evo, ovdje ste sada godinu nakon velikih protesta građana. Kako posmatrate ovaj događaj?

- Rekla bih da protesti ne smiju biti jednokratni. To treba biti cijeli jedan proces. Protesti mogu nastati na osnovu stanja svijesti naroda. Šta je srušilo Slobodana Miloševića? To su bili ljudi sa zviždaljkama na ulicama. I to je bilo dan, za dan, za dan... To je razmišljanje koje se treba desiti. To se ne smije samo jednom desiti, pa da na to već zaboravimo

Pobjeda Klinton bila bi dobra za BiH

Šta mislite o mogućnosti da Hilari Klinton (Hillary Clinton) postane nova predsjednica SAD?

- Mislim da je šansa da se to desi veoma dobra. Kao što znate, SAD su u pogledu izbora skoro uvijek podijeljene. Imate neke izbore gdje demokrati pobijede tijesnom prednošću, a onda opet druge gdje pobijede republikanci.

Šta bi pobjeda Klinton značila za BiH i ovaj region?

- Mislim da će to biti veoma dobro, pogotovo za BiH. Ona veoma dobro poznaje odnose i situaciju u BiH i u regiji. Ona ima senzibilitet prema žrtvama, razgovarala je sa mnogim preživjelim ženama. Vjerujem da će kao predsjednica unijeti dosta osjećaja u politiku SAD prema BiH. Državu će ispuniti mnogo većom nadom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.