BIH

EKSKLUZIVNO Željko Joksimović: Mom hedonizmu nije bilo kraja

Pjevač o novom CD-u koji u ponedjeljak izlazi u BiH

Autor:L. S. R.

8.8.2015

 Razgovarala: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

Novi album Željka Joksimovića jedno je od najtraženijih muzičkih izdanja ovog ljeta. Na albumu, koji je ova balkanska zvijezda objavila nakon šest godina pauze, nalazi se 14 vrhunskih pjesama, a neke od njih već su se izdvojile kao hitovi.

Od ponedjeljka, 10. avgusta, novi Joksimovićev album bit će objavljen i u Bosni i Hercegovini, a bit će dostupan u prodaji isključivo u objektima “Konzuma” širom naše zemlje.

Joksimović je ekskluzivno za „Dnevni avaz“ govorio o svom novom albumu i otkrio do sada nepoznate pojedinosti. 

Poseban odnos

Kakva očekivanja imate od publike u našoj zemlji?

- Publika u Bosni i Hercegovini i ja imamo oduvijek poseban odnos. Potvrda za to je svaki koncert koji imam u vašoj zemlji i svaka prilika za susret s vašom publikom. Pjesmom „Lejla“, koju sam poklonio Bosni i Hercegovini, želio sam na neki svoj umjetnički način da pokažem tu ljubav, jer je zaista i osjećam koliko i pružam. Vjerujem da će i novi album naići na dobru reakciju publike i da ćemo se uskoro družiti. Slijedi moj koncert u Banjoj Luci, a uskoro očekujem i u Sarajevu. 

 Album je već objavljen u nekim zemljama regiona. Kakve reakcije publike i kritike stižu do Vas?

- Reakcije su za sada odlične, ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj i Makedoniji. Imao sam niz nastupa proteklih sedmica u Hrvatskoj i Crnoj Gori i publika zaista oduševljeno reagira na nove pjesme. To je za mene prava reakcija i čini me i sretnim i ponosnim.

Stječe se dojam da je ovo Vaše najzrelije i najbolje izdanje do sada. Predstavite nam album.

- Ovaj album je u svakom smislu specifičan i drugačiji od svih koje sam do sada objavio. Radio sam ga godinama i to samo govori o energiji i ljubavi uloženoj u svaku pjesmu. Svaka od njih ima priču o tome kako je nastala, neke su deceniju čekale tekst, jednu sam dobio na e-mail istog dana kada se Kosta rodio, pjesmu „Olovni vojnik“ trebalo je da objavim na albumu gdje je bila „Mišel“, „Ima nešto u tom što me nećeš, ali sam shvatio da mi treba još vremena za nju.

Dok slušate album, na trenutak ste u Makarskoj 80-ih, pa ste u Grčkoj, onda vas jedna pjesma vodi u Argentinu i tjera vas da igrate tango. „Zvezda“ zvuči kao pravi svjetski hit, “Dama” ima pravi rediteljski zaplet i ostavlja mogućnost slušaocu da sam zaključi sta se desilo na kraju.
Kada preslušate pjesme, shvatit ćete koliko sam energije uložio u svaku od njih. Za svaku pjesmu sam radio po nekoliko aranžmana, a najmanje dva. Prosto sam želio da čujem u kojem zvuče najljepše i šta sve mogu s njima da uradim. To nije bilo fer prema mom vremenu prije svega, ali baš sam želio da se igram, opustim i stvaram. 

Tu mom hedonizmu nije bio kraj. Kupio sam veoma stare - vintage instrumente na kojima je sve odsvirano baš zato što sam želio i da zvuče potpuno jedinstveno. Moj lični i profesionalni zadatak je da budem sve bolji i želio sam da prevaziđem sve ono što sam do sada uradio. Da bih do toga došao, morao sam da radim na način kakav nisam do sada.

Veliko uzbuđenje

 Imate li najdražu pjesmu na albumu?

- Ne mogu da izdvojim neku pjesmu kao posebno dragu. Svaka pjesma ima svoju energiju. Oko nekoliko sam se i ozbiljno mučio u miksu. Bile su sjajne kao demo i onda mi se gubila ta posebnost u toku rada. Da ne pričam o tekstovima koje ne pišem. Za mene je najdraža činjenica da njih publika već zna, da ljudi kupuju moj CD, iako je ovo vrijeme kada sam možda i sam na trenutak pomislio da je ovaj način komercijalizacije rada prevaziđen. Eto demantovala me je odmah Hrvatska, Makedonija, a siguran sam da će i Bosna.

Kako se Vi, kao umjetnik, osjećate nakon što ste svoje djelo podijelili s publikom?

- Prezadovoljan sam. U meni se tokom rada sakupi ogromna energija. Veliko uzbuđenje. I onda moj susret i feed back od publike da mom radu pravi smisao i povrati mi sve ono što sam emotivno uložio kada sam stvarao muziku. Ja živim, s jedne strane, da stvaram i, s druge, da dijelim tu ljubav prema muzici s publikom. I mislim da sam privilegovan, jer živim svoj san.

"Nisam te zbog lepote voleo" dobio sam na dan Kostinog rođenja

Ipak, ostao sam vjeran svojim saradnicima s kojima sam imao uspjeh i ranijih godina. Tu, prije svega, mislim na mog dugogodišnjeg prijatelja Dejana Ivanovića, koji radi kao psiholog u Bazelu i koji je i ovaj put potpisao dvije pjesme, zatim na Zvonka Pantovića Čipija, Marinu Tucaković, Leontinu Vukomanović, Ljilju Jorgovanović i Eminu Jahović, koja je za jednu pjesmu napisala tekst. 

Na albumu se nalazi i pjesma Lazara Cvetkovskog “Nisam te zbog lepote voleo”, veoma talentovanog momka iz Makedonije koji mi je tu pjesmu poslao upravo u danu kada se rodio moj sin Kosta. Kada sam je čuo, odmah sam poželio da se nađe na novom albumu. Zaista smatram velikom privilegijom što imam tako kvalitetne saradnike.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.