INTERVJU

Zoran Zaev: Svi mi imamo nacionalnu pripadnost, ali trebamo biti i Evropejci

Erol AVDOVIĆ

8.7.2018

Zoran Zaev, koji je nedavno postigao historijski dogovor s Grčkom u vezi s imenom Makedonije, sav je okrenut reformama, a ujedno održava veoma konstruktivan odnos s Albancima, što je itekako važno za region.

Makedonija će naredne sedmice biti pozvana u članstvo NATO-a, nakon što je od EU već dobila datum za početak pregovora o članstvu. Time se, kako kaže makedonski premijer, njegova zemlja može nadati članstvu u EU 2025. godine. O tome i drugim važnim pitanjima premijer Zaev govorio je u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” u njegovom kabinetu u Skoplju.

Regionalna vizija

Na Zapadu govore da ste postali regionalno, pa i šire, politička zvijezda koja je rado viđen sagovornik u Briselu, Berlinu i Vašingtonu.

- Patriotska je dužnost svakog političara, posebno svakog premijera, da se brine za interese građana koji nam daju povjerenje i za interese države. Znam da ispunjavam tu svoju ljudsku, građansku, patriotsku i premijersku dužnost. Spreman sam za liderstvo, da vodim, predvodim građane u ono što zovemo svijetla budućnost, dakle bolji život, perspektiva za mlade, ekonomski spokoj, stabilnost i sigurnost, naravno, učvršćivanje međunarodnih pozicija Makedonije, a i regiona.

Otvorili ste front protiv korupcije, što bi na Balkanu, posebno u BiH, trebalo poslužiti kao primjer. Hoće li se oni najodgovorniji za brojne afere u prethodnih desetak godina u Makedoniji suočiti sa zakonskim posljedicama?

- Borba protiv korupcije ostaje naš zajednički prioritet. To jeste naša obaveza zbog ukazivanja od EU, ali i naša domaća zadaća. To je tijesno povezano s vladavinom prava i s principom da smo pred zakonom svi isti. Zemlja ne može ići naprijed ako se ne promijeni percepcija o nekažnjivosti za politički privilegirane, što je bila praksa prethodne vlasti, prethodnog režima.

Može li se jedno balkansko društvo, evo Vaša zemlja konkretno, uopće očistiti od korupcije?

- Samo s oformljenim, časnim institucijama s kredibilitetom, možemo zakoračiti u Evropsku uniju. Otuda ja to i očekujem.

Vratimo se dogovora s Grčkom o imenu Vaše države. Vaši kritičari tvrde da ime Sjeverna Makedonija povlači niz konsekvenci, uključujući “gubitak” nacionalnog identiteta za Makedonce, promjenu Ustava, valute, čak i folklora, natpisa na spomenicima...

 - Debate i reakcije u našoj zemlji su rezultat demokratskog ambijenta u kojem svaki čovjek, svaka politička partija može iznijeti svoja mišljenja o pitanjima od interesa za građane. Svakako ćete se saglasiti da ovo nije jednostavno pitanje. U odnosu na ovako složena i osjetljiva pitanja postoje dva izbora. Prvi je da dijelite narod i konfrontirate one koji imaju različita mišljenja. Drugi je da radite sve što treba, da upotrijebite sve argumente da ujedinite narod i da mu date jasnu viziju zašto to radite i zašto se trebaju ujediniti.

Ostajem, dakle, posvećen do kraja, sa svim svojim žarom, da ukažem na fakte, da je dogovor s Grčkom riješio najveći problem koji je kočio naš razvoj od same nezavisnosti (27 godina). A time je i još jedan problem manje na Balkanu.

Analitičari kažu da će Albanci u Makedoniji masovno podržati (glasati za) referendum koji planirate organizirati u vezi s prijemom u NATO. Hoće li se i kako glasati i o imenu i šta se tu očekuje?

- Makedonija nema više generacija za gubljenje. Pokazali smo da smo spremni preuzeti liderstvo i odgovornost i zato se građani trebaju priključiti. Bit će referendum. Građani će imati konačni glas na referendumu. Sada građanima Republike Makedonije predstoji da ispišu novo poglavlje historije naše zemlje. Svi su pozvani na ovaj izazov: državni vrh, politički lideri opozicije i vlasti.

Zašto je dogovor s Grčkom dobar za region?

 – Svi dobronamjerni prijatelji, susjedi, svi pripadnici demokratske svjetske zajednice pozdravljaju ovaj dogovor. Nije bilo malo ni onih koji su potvrdili da je to model za rješavanje svih otvorenih pitanja. Vjerujem u iskrene čestitke koje smo dobili od ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Ruska Federacija veliki je prijatelj Republike Makedonije. Ekonomska, kulturna saradnja, u oblasti zemljoradnje, na visokom je nivou i očekujemo da se razvija.

Euroatlantsku budućnost Makedonije neće narušiti ta saradnja. Naprotiv, Rusija će u Makedoniji dobiti jačeg, stabilnijeg partnera na poljima gdje se dodiruju interesi građana dvije zemlje.


Evropska pravila

Pred Makedonijom je taj dugo čekani poziv u NATO. 

 - Ispunili smo sve uvjete koji su nam stajali na putu. Evropsko vijeće prihvatilo je da je Republika Makedonija od zarobljene države, kidnapirane od autoritarnog rješenja napravila preokret za samo jednu godinu. Za samo godinu Republika Makedonija je zemlja pozitivnih promjena, dinamičkog procesa reformi, inkluzivnosti i društvenog dijaloga. Put reformi i izgradnja naše zemlje kao države po evropskim pravilima je nepovratni proces kojem je EU dala impuls preko odluke za pregovore s Makedonijom.  

Nakon historijske promjene u Makedoniji, pri čemu se svim građanima daje isto građansko i nacionalno pravo, a znajući koliko (dejtonska) BiH još zaostaje u primjeni tih mogućnosti, želite li komentirati važnost ovog modela koegzistencije u tom kontekstu?

- Svi mi imamo neku nacionalnu pripadnost. Ja sam Makedonac, u Bosni imamo Bošnjake, Srbe, Hrvate. No, trebamo biti i Evropejci. Ako već težimo ka Evropi, trebamo nešto i dati Evropi. Bosna i Hercegovina ima mnogo toga dati Evropi. Ona je riznica historije i kulture. Isto tako i moja Makedonija. U njoj je makedonska, albanska, srpska, turska, romska, vlaška, bošnjačka kultura, kulturno-historijsko naslijeđe svih zajednica na koje smo ponosni. Ako gledamo niz prizmu ljepote različitosti, to su temelji Evrope, i tada smo spremni da budemo dio Evrope. 

Ako smo zaglavljeni u vlastite nacionalizme, onda sami sebe lažemo da želimo postati dio velike evropske porodice.

I Makedonija u EU 2025. 

- Proces za pristupanje EU ne završava se s otvaranjem poglavlja o pristupu. Naprotiv. Prema dosadašnjem iskustvu, pregovori u prosjeku traju skoro sedam godina. Ako prihvatimo ovu dinamiku, to znači da bi pregovori i za Republiku Makedoniju završili s članstvom 2025 godine. Tačno kao što predviđa Strategija o vjerodostojnom proširenju iz februara ove godine. Ovo je dovoljno vremena da Republika Makedonija paralelno s pregovaračkim procesom realizira i preostale faze reformi – kaže Zaev.  

Prava Bošnjaka zagarantirana

Kako danas žive Bošnjaci u Makedoniji, jesu li njihova prava zagarantirana?  

- Prava naših Bošnjaka ustavno su zagarantirana, jer prema Ustavu i zakonima naše zemlje svi naši građani imaju jednaka prava. Status Bošnjaka radikalno je promijenjen posljednjih godina u pozitivnom smjeru. Ta njihova prava afirmirana su mnogo više nego ranije. Dosta brzo se napreduje i u pogledu kulturnih i religijskih prava, u pogledu jezika. U više općina u kojima su Bošnjaci većina ili je dovoljan broj učenika - formiraju se (školski) razredi u kojima ova naša zajednica uči na materinjem (bosanskom) jeziku. Bošnjaci u Makedoniji imaju i jednu privatnu televiziju, emisiju “Sehara” na državnoj MRTV. U makedonskoj zajednici ima više istaknutih akademskih, političkih, novinarskih imena, kao i biznismena Bošnjaka.

Uspostavljanje aviolinije Skoplje – Sarajevo

Hoće li biti otvorena direktna avioveza Skoplje – Sarajevo?

- Za nekoliko dana vidjet ću se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH na samitu o zapadnom Balkanu u Londonu. Na agendi je više planova i projekata za povezivanje zemalja zapadnog Balkana. Raduje me da finiširamo sve detalje o uspostavljanju aviolinije Skoplje – Sarajevo preko Podgorice.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.