INTERVJU

Ef. Ljevaković za "Avaz": Ramazan dočekujemo s podijeljenim osjećanjima radosti, sjete i nade

Prvi put u historiji postit će i ramazanske ibadete obavljati u okolnostima prirodne nesreće, brojnih restrikcija, ograničenja i zabrana javnih okupljanja usljed pandemije koronavirusa.

Ef. Ljevaković: Vjera daje nadu i snagu. Arhiv

Razgovarao: Fahir Karalić / Avaz.ba

24.4.2020

Ovogodišnji mubarek mjesec ramazan muslimani diljem svijeta, pa i u našoj domovini dočekuju s podijeljenim osjećanjima radosti, sjete i nade, zato što će prvi put u historiji postiti i ramazanske ibadete obavljati u okolnostima prirodne nesreće, brojnih restrikcija, ograničenja i zabrana javnih okupljanja usljed pandemije koronavirusa. 

Zabrana javnih okupljanja obuhvata i okupljanja radi obavljanja vjerskih obreda/ibadeta u džamijama, mesdžidima i drugim vjerskim objektima. Kazao je ovo u intervjuu za „Avaz“ prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme, muftija sarajevski.



Kandilji i somuni

Ovo će biti drugačiji ramazan u odnosu na prethodne godine...

- Muslimani se raduju dolasku ovog blagoslovljenog mjeseca, mjeseca u kojem je započela objava Kur’ana časnoga, u kojem je propisan post kao ibadet, mjeseca dobrovoljnih ibadeta - nafila, posebno teravih-namaza, mukabela, iftara, sehura, vazova, i’tikafa, obilježavanja mubarek noći, posebno Lejletu-l-kadra, mjeseca dova, Božije milosti, oprosta i oslobađanja čovjeka od okova strasti, straha i svih zala koja ga vode u propast na ovom i budućem svijetu...

Raduju se kandiljima na munarama i mirisu ramazanskog somuna, uvjereni da će ramazan donijeti razgalu i vedrinu u pomalo turobnu svakodnevicu opterećenu restrikcijama, ograničenjima i pritiskom statističkih pokazatelja o broju zaraženih, izoliranih, samoizoliranih, osoba na respiratoru, umrlih...

S druge strane, sjetni su zbog činjenice da mnoge od spomenutih ibadeta i aktivnosti, koje se inače obavljaju u džematu, neće moći obavljati na uobičajen, tradicionalan način zbog restrikcija u pogledu javnih okupljanja. Ipak, nada da će se situacija popraviti i život normalizirati, ako ne na početku, onda makar u drugom dijelu ramazana, nadjačava sjetu i potiskuje bojazan da ćemo biti uskraćeni za radost i blagodat zajedničkih ibadeta i druženja u džamijama i na iftarima tokom cijelog ramazana.

Ramazan je mjesec odricanja, a ove godine, osim uzdržavanja od jela, pića, muslimani se suočavaju s iskušenjem pandemije koronavirusa. Kako da pronađu snagu da izdrže i savladaju iskušenja?

- Svevišnji Bog upućuje vjernike i vjernice da sebi pomoć potraže u strpljivosti i obavljanju namaza/molitve. Ramazan je mjesec posta, a post je škola strpljivosti. Vjera daje nadu i snagu da se mogu uspješno prebroditi sva iskušenja, nevolje i nedaće ma kako teške bile. Jer uz teškoću ide i olakšanje, kako nam poručuje Kur’an časni.



Ef. Ljevaković: Pridržavati se mjera. Avaz

Aktuelna pandemija koronavirusa, u manjoj ili većoj mjeri, sadrži sve navedene vrste iskušenja, pa su strpljivost, samo/disciplina, red i racionalno razmišljanje i postupanje izuzetno bitna svojstva za ublažavanje posljedica stresa i psihičkog pritiska koje uzrokuju mjere izolacije i raznih restrikcija. Ako svi shvatimo i prihvatimo da su mjere koje su propisali krizni štabovi i nadležni državni organi neophodne radi zaštite zdravlja i života ljudi, onda ćemo sve to lakše podnijeti.

Javni, opći interes je iznad pojedinačnog i partikularnog, a nužna vrijednost iznad kategorija potrebnih i poželjnih vrijednosti/komocije. Također, odgovorno ponašanje i disciplinirano pridržavanje propisanih mjera, posebno preporuke da se ostane u kući, pruža nam priliku da se više posvetimo sebi, svojoj porodici, djeci, da pročitamo neku dobru knjigu, uradimo neko dobro djelo, pomognemo osobi u nevolji.


Uputstvo i instrukcija

 Kako će biti organiziran vjerski život tokom ramazana? 

- Islamska zajednica je od početka pandemije usvojila niz mjera i instrukcija kojima je svoje djelovanje uskladila s aktuelnom situacijom. Mektepska pouka je organizirana online putem, isti slučaj je i s nastavom i ispitima u medresama i fakultetima čiji je osnivač Islamska zajednica, svi službenici se pridržavaju mjera zaštite, obustavljeno je obavljanje namaza u džematu, dženazama prisustvuju samo jedan imam i članovi najuže porodice/rodbine.

Ezani se uče za svaki vakat i u džamiji klanjaju samo imam i mujezin, te određeni broj članova džematskih odbora koji ne spadaju u rizične grupe, uz primjenu svih mjera zaštite.

Dnevni namazi i mukabele će se organizirati na ovoj situaciji primjeren način. Mubarek večeri će se, također, obilježiti na odgovarajući način. Mediji će prenositi ove programe, kao i ramazanske vazove, te hutbe petkom da bi naše džematlije bile u toku svih ramazanskih programa i dešavanja.

Izvršenje obaveze izdvajanja sadekatul-fitra i zekata u Bejtul-mal tokom mjeseca ramazana organizirat će se kao i do sada u našim džematima i džamijama.


Ramazanska poruka

 Koja bi bila Vaša ramazanska poruka muslimanima? 

- Poručujem muslimanima da iskoriste mubarek vrijeme ramazana da se posvete ibadetu, namazima, postu, učenju Kur’ana, zikru i dovama, da ne zaborave svoje obaveze prema džematu i zajednici, da budu bliži jedni drugima, da povedu računa o onima kojima je pomoć potrebna, da altruizam i darežljivost nadvladaju škrtost i sebičnost, da se disciplinirano i strpljivo pridržavaju svih mjera zaštite, radi svog i zdravlja drugih ljudi.

Neka to čine s namjerom doprinosa javnom zdravlju i općem dobru, pa će i za to djelo imati nagradu kod Boga, dž. š. Blizu smo da prebrodimo ovo iskušenje. Ramazan i post će nam u tome biti od pomoći.

Svim muslimanima i muslimankama želim Ramazan šerif mubarek olsun!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.