INTERVJU

Muhamed Jusić, ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji: Liberalizacija viznog režima mogla bi pomoći bh. privredi

Turisti iz Saudijske Arabije troše pet puta više nego prosječni turisti iz nekih drugih zemalja

Jusić: Dao agreman. Avaz

Piše: M. Aščić

19.10.2020

Muhamed Jusić, novoimenovani ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji, prekjučer je na svečanosti u Rijadu dao kopiju akreditivnih pisama ministarstva vanjskih poslova ove države, čime je zvanično preuzeo dužnost ambasadora naše zemlje. 

Jusića, bivšeg savjetnika za medije reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BiH Huseina ef. Kavazovića, na poziciju ambasadora u Saudijskoj Arabiji Predsjedništvo BiH imenovalo je na sjednici 13. maja ove godine. No, zbog dešavanja u vezi s pandemijom, mjere karantina, Jusić je tek nedavno stupio na dužnost i dao intervju “Avazu”.

Znak povjerenja

- Ovo imenovanje sam doživio kao znak povjerenja Predsjedništva BiH i moje domovine, ali i kao priznanje mom dosadašnjem radu. Za mene je to, prije svega, izazov i emanet koji valja opravdati. Situaciju u Saudijskoj Arabiji sam pratio i ranije i na različite načine bio upoznat s njom. Ono što je konstanta odnosa Saudijske Arabije prema BiH jeste nastojanje da se našoj zemlji pomogne i da se grade bratski i prijateljski odnosi – kaže Jusić.

Kako gledate na činjenicu da je Vijeće ministara BiH tek nedavno donijelo odluku da otvori granice za građane iz istočnih zemalja?

- S obzirom na mjere koje se provode kako bi se suzbilo širenje pandemije koronavirusa, BiH, možda, nije izgubila saudijske turiste u ovom periodu, ali jesmo brojne druge iz zaljevskih zemalja. Sada je najbitnije da sličnu grešku ne ponovimo. Liberalizacija viznog režima za građane Saudijske Arabije kako bi što veći broj turista došao u BiH, nakon što budu ukinute restrikcije uzrokovane pandemijom, može biti tako potrebna finansijska injekcija za bh. privredu.

Prilika za investicije

Ovo pitam jer građani Saudijske Arabije spadaju u najbrojnije turiste u BiH?

- Tako je, i ne samo najbrojnije, nego i turiste koji troše pet puta više nego prosječni turisti iz nekih drugih zemalja, ali i turiste s kojima naši državni organi gotovo da nisu imali bilo kakvih problema sigurnosne ili bilo koje druge prirode. A i oni se u Bosni osjećaju sigurno i dobrodošli. Globalna politička previranja i sve češći sukobi i uspon različitih ekstremističkih pokreta doveli su do toga da se turisti iz zaljevskih zemalja ne osjećaju sigurno u brojnim državama u kojima su ranije ljetovali. Oni se sve više okreću evropskim destinacijama i u posljednje vrijeme Bosni. To je prilika za nas.

Svi se otimaju za saudijsko tržište

Može li se, prema Vašem mišljenju, poboljšati ekonomska saradnja dvije države? 

- Saudijska Arabija je jedna od rijetkih država s kojima imamo značajan suficit kada je riječ o izvozu. Za saudijsko tržište se otimaju sve velike ekonomije svijeta i velike kompanije, kao i za njihove investicije. Tu ima puno prostora i na našim poslovnim ljudima je da se zajedno s državnim institucijama bore da registriraju što veći broj proizvoda u Kraljevini i da nađu kompanije koje bi njihove proizvode plasirale. Ambasada može biti most za tu saradnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.