KOLUMNE

Sabur, pa u kabur

Komentar dana

Fahir KARALIĆ

10.9.2014

Sarajevski univerzitet, radnici opljačkanih „Gredelj-Revoma“ iz Dobošnice, „Pretisa“ iz Vogošće, uništene firme „Energoinvest - Rasklopna oprema“... jučer su, odvojeno, jedni štrajkom, drugi protestima, digli glas protiv pljačke, nepravde, korupcije, nesposobnosti prvenstveno aktuelnih vlasti i uprava svojih firmi. Radnički glas, nažalost, bio je suviše tih baš zbog tih odvojenih buntova, iscjepkanog ispoljavanja nezadovoljstva, zavađenih sindikata.

Zbog toga se odgovorni i nisu previše nasekirali. Možda prosvjetari nešto i postignu, s obzirom na to da će možda ispaštati i djeca funkcionera koja nisu na privatnim univerzitetima ili na studijima van BiH. No, radnici „Pretisa“ morat će biti uporniji nego ikad ako žele nadležne natjerati makar za pregovarački sto.

Eksperti kažu da slijedi vruća jesen. Prognoze su bile da nas čeka i vruće proljeće. I ispostavile su se kao tačne, jer je februar bio vreliji nego što su mnogi očekivali. Kakvi će biti septembar i oktobar, vrlo brzo ćemo saznati.

Ako se pogleda geneza ispoljavanja radničkog nezadovoljstva u posljednjih nekoliko godina, evidentno je da se u društvu nakuplja naboj i tenzija nezadovoljstva. Februarske demonstracije jesu bile žestoke, ali vlasti očigledno nisu shvatile poruku, s obzirom na to da su nastavile po starom.

Ti "narkomani i dileri", kako su besramno nazivali ojađene radnike i njihovu gladnu djecu, godinama saburaju, trpe nepravdu, navikavaju se na gladne stomake, nadajući se i ubjeđujući sebe da će sutra biti bolje.  

Istovremeno, jedna za drugom propadaju državne kompanije, broj nezaposlenih se povećava, raste armija uposlenih u administraciji, sve su deblji imovinski kartoni ministara, zamjenika, predsjednika... a radnici postaju sve svjesniji da može biti samo gore, ako nastave šutjeti!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.