KOLUMNE

Svaki glas je bitan

Komentar dana

Miralem AŠČIĆ

12.10.2014

Danas su izbori u BiH. Ono što bi trebao biti praznik demokratije, mnogim bh. građanima je podsjetnik da je demokratija u BiH još na klimavim nogama. Nominalno, danas se u BiH bira vlast koja će nas predstavljati u naredne četiri godine, stoga je riječ je o presudnom trenutku za državu i njene narode.

Izlazak na birališta od životnog je značaja za svakog punoljetnog Bosanca i Hercegovca. U državni slabašne ekonomije i kompliciranog sistema iznimno je važno ko je na kormilu vlada i u čijoj su ruci ključevi budžeta.

Uprkos tome, mnogi, a ponajviše oni na vlasti, učinili su sve da građanima ogade i obesmisle izlazak na birališta. Izbornim inžinjeringom, trgovinom mandatima i poslanicima nakon izbora, često su činili da vlast dobiju oni za koje narod nije glasao.  

Pravili su, očito i dalje spremaju, bestidne izborne krađe. Podaci da su i uoči ovih izbora na biračkim spiskovima mrtve osobe, upozoravaju da su prevare i manipulacije i dalje moguće.

Govorili su i govore da prava promjena u BiH nije moguća, svjesno unoseći razdor i nemir među mlade i još neodlučne, kako oni ne bi glasali.

No, uprkos svemu tome, izbori su tekovina za koju su se borili branioci Bosne i Hercegovine. Manjkavi izborni proces nije opravdanje niti signal da od toga treba odustati. Najmanje što danas može učiniti svaki patriota za svoju BiH jeste da ponese ličnu, stane u red i glasa na izborima.

To će, ako ništa drugo, biti glas protiv onih koji su htjeli ovaj demokratski proces devalvirati, blokirati i uništiti, a kako bi ga onda stavili pod kontrolu i sebi i svojim familijama doživotno produžili vlast i mandate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.