KOLUMNE

Dvije Srbije

Komentar dana

Sead NUMANOVIĆ

17.10.2014

Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetio je jučer Beograd i prisustvovao paradi povodom 70 godina od oslobođenja Beograda. Posjeta je trajala nekih šest sati, a potom je ruski predsjednik nastavio put u Milano. U trenucima kada je javnost iščekivala nove detalje sa susreta ruskog predsjednika sa srbijanskim zvaničnicima, mediji su objavili da će od narednog mjeseca ruski plin u Srbiji biti skuplji.

Cijela posjeta Putina Beogradu prošla je u znaku minimiziranja s jedne i egzaltacije s druge strane. I prepuna je kontroverzi.

Putina je dočekao samozvani četnički vojvoda, ali je bilo zabranjeno isticanje četničkih obilježja. Slavila se Crvena armija, iako se pričalo o ruskim, ali ne i o, naprimjer, ukrajinskim vojnicima te formacije koji su učestvovali u borbama za oslobođenje Beograda. Otkriven je i spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu, kojeg su ubili tvorci Crvene armije.

Da konfuzija bude još veća, parada je održana 16. oktobra, kada je rođen vođa komunističke Albanije Enver Hodža, a ne četiri dana kasnije, kada je Beograd prije 70 godina oslobođen. I u cijelom rašomonu našli su se postrojeni ratni zločinci osuđeni u Hagu, predvođeni Dragoljubom Ojdanićem!

Na sve to došao je i predsjednik entiteta RS Milorad Dodik te upadljivo odsustvo zapadnih zvaničnika. Parada je pokazala barem dvije Srbije. Jednu oličenu u predsjedniku Nikoliću, koji je imao učestale verbalne izljeve ljubavi prema Putinu, i drugu u liku premijera Aleksandra Vučića, koji je, uoči parade, dogovorio veći plasman Fiata iz Kragujevca u Rusiju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.