KOLUMNE

Nestašica Bošnjaka!

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ ([email protected])

20.3.2015

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF) povukao je svoj potpis na odluku o imenovanju Vlade Federacije, koju je samo dan ranije lično potpisao, zbog čega je odgođena jučerašnja sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj je trebalo biti potvrđeno imenovanje Vlade FBiH.

Svašta se u političkom životu BiH izdogađalo u posljednjih dvadesetak godina, ali da se u Federaciji, tačnije u njenoj vladi, pojavi nestašica Bošnjaka, a višak Srba, e to još nismo čuli, a ni vidjeli.

Cinizam nastranu, ali šta su to u srijedu gledali i potpisivali predsjednik i potpredsjednici Federacije pa su dan kasnije shvatili da je odluka koju su donijeli neustavna, jer nisu ispunjeni minimalni uvjeti o zastupljenosti konstitutivnih naroda u Vladi, propisani Ustavom FBiH.  

Je li naknadno otkriće poruka da na svaku odluku koju potpiše društvo s Marinkom Čavarom na čelu trebaju gledati „četvere oči“? Neozbiljno i politički neodgovorno, kako spram građana FBiH tako i spram ministara, kakvi god da su! Ono što svakoga normalnog u ovoj zemlji treba brinuti jeste kako se uopće moglo desiti da trojac s čela Federacije koji se zakleo na poštovanje Ustava FBiH ne zna šta u Ustavu piše, pa ni to koliko pripadnika kojeg naroda treba biti u sastavu Vlade FBiH.

To što sada treba očekivati jeste da jedan ministar iz reda srpskog naroda, ni kriv ni dužan, bude otjeran s pozicije na koju nije ni sjeo ili da preko noći promijeni nacionalnost. Kada partije koje čine većinu u vlasti tako ponižavaju svoje kadrove, onda se dobro treba zapitati šta čeka običan svijet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.