KOLUMNE

Napuhane cijene

Komentar dana

Goran MRKIĆ ([email protected])

8.9.2015

Cijene goriva u BiH ponovo će porasti iako su one na svjetskim tržištima na veoma niskom nivou. Za to je najodgovornija država, koja nije uspostavila mehanizme kontrole cijena niti želi uspostaviti red u ovoj oblasti. 

Već su opterećene mnogim porezima, što znači da, što su cijene više, državni budžet  bolje se puni. Iz tog razloga državi, praktično, više odgovaraju visoke cijene goriva. 

O građanima, naravno, niko se ne brine, niti o tome kako će se viši troškovi odraziti na životni standard i ukupno stanje u ekonomiji. Poznato je da više cijene goriva izazivaju lančanu reakciju poskupljenja svih ostalih proizvoda. 

Lični budžeti građana i ovako su na granici održivosti, a za ovu jesen najavljena su nova poskupljenja. Kada se tome dodaju redovni troškovi koje svaka jesen sa sobom nosi, onda je upitno kako će građani uopće moći sastaviti kraj s krajem. 

Naravno, niko ne zagovara nametanje cijena, jer je njihovo formiranje slobodno i tako treba i ostati. No, država mora učiniti više da spriječi manipulacije cijenama i kartelsko udruživanje naftaša. 

Zdrava konkurencija najbolji je regulator cijena i garant da građani neće plaćati bilo koji proizvod ni fening skuplje od njegove stvarne tržišne vrijednosti. 

Prema dosadašnjem iskustvu, država nije u tome uspijevala ili, jednostavno, nije željela da uspije, pa smo često viđali dizanje cijena kada za to nije bilo nikakvih razloga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.