KOLUMNE

Zli duhovi

Komentar dana

Faruk VELE

20.6.2016

Samo istina može tako moćno rastjerati tamu i na svjetlo istjerati laž, smutljivce i licemjerje. Zle duhove iz boce istjerala je ovih dana i ugledna sutkinja Kraljevskog suda Engleske i Velsa Džoana Korner (Joanna), predstavnica prava koje je kolijevka pravnih sistema zemalja s angloameričkom tradicijom.

Sutkinja impresivne biografije koja je, između ostalog, bila tužiteljica Haškog tribunala i članica pravnog tima naše zemlje u postupku protiv Srbije i Crne Gore za agresiju, ukazala je na brojne truhlosti u domaćem pravosudnom sistemu, a posebno, kako smo mogli iščitati iz medija, u radu pojedinaca u Tužilaštvu BiH.

I umjesto da dobiju zahvalu za neovisnu i profesionalnu analizu, koja je urađena uz podršku SAD i vodećih zemalja EU, te kao takva može biti važan dokument u reformi našeg pravosuđa, sutkinja Korner, te šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur (Jonathan Moore), koji je, uz glavnog haškog tužioca Serža Bramerca (Serge Brammertz), naručilac analize, našli su se, gle čuda, na udaru žestokih napada, direktnih prijetnji i optužbi za rušenje pravosudnih institucija, grubo miješanje u njihovu nadležnost, pa čak i “narušavanje suvereniteta BiH”.

Zanimljivo, jedan od najoštrijih javnih udara dolazi iz SDP-a Nermina Nikšića, stranke koja je, koliko je jučer, vladala našim životima i gradila sebi “državu za čovjeka”. Tim istim ili njihovim mentorima koji su, bezmalo, dvije decenije pravili depeše i nosili ih po stranim ambasadama podmećući svima koji bi im politički ili čak poslovno smetali, “evropejcima” koji su rado primali strane donacije i savjete, odjednom smetaju evropski vjetrovi i u njima vide rušenje države. A je li?!

Bit će da su oni samo glasnogovornici jednog sistema u kojem se uz pomoć kuma i kumica moglo završiti obustavljanje vrlo profesionalne istrage te, s druge strane, pod krinkom pravne države, pakovati onima koji su te špahtlom politički pokupili.

Analiza sutkinje Korner nije nikakva zavjera, već nada da će bh. institucije prihvatiti njene preporuke i čišćenjem iznutra dovoljno ojačati kako bi radile profesionalno i bez političkih crvenih telefona. Samo tada će se i BiH dogoditi sanaderi, stvarni lopovi će iza rešetaka, a naša zemlja će, poput Singapura, od siromaštva doći do svog raja ili dženeta. Inšallah!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.