KOLUMNE

Vrag odnio šalu

Komentar dana

Faruk Vele ([email protected])

10.1.2017

Mogli bismo taj teatar Milorada Dodika i Mladena Ivanića s proslavom 9. januara kao dana RS u kojem su marširali poštari, vatrogasci, medicinari... ismijavati do besvijesti, ali nikome nije do smijeha u zemlji pritisnutoj podjelama, ekonomskim zaostajanjem i beznađem koje demonstriraju zbog odlazaka desetina hiljada mladih.  

Krajnji cilj drskog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i veličanje datuma koji Bošnjake podsjeća na etničko čišćenje i genocid, kao i pokušaj razbijanja Oružanih snaga BiH guranjem jadnih vojnika u politiku, uprkos svim upozorenjima, može imati za cilj samo jedno - ispitati granice trpljenja države i odlučnosti međunarodne zajednice da se očuva stabilnost. 

Iskreno, ništa drugo nije se moglo ni očekivati, jer natezanje nacionalističkog konopca u BiH kako se ne bi vidjelo koliko su vlasti bezidejne i kako "idemo nigdje", te jedan opasan disolucijski projekt čija realizacija odavno traje, stigli su do trenutka raspleta. 

Institucije države, a prije svega Tužilaštvo BiH, pred testom su u kojem se moraju potvrditi kao istinski zaštitnik poretka. Na zahtjev Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kao dijela vrhovne komande na kojoj je velika odgovornost, mora biti odgovoreno preciznom istragom i jasnim stavom. A oni koji su se poslužili ljudima, moraju biti kažnjeni! Jednako tako, poslije dana u kojem je vrag odnio šalu i međunarodni faktori stvari moraju nazvati pravim imenom te, štiteći Dejton, zaustaviti lanac zla koji može cijelu zemlju vratiti u devedesete i sukobe. 

Bošnjaci su posljednjim događajima pred velikim izazovima. Ovo su dani kada mnoge naše zablude i promašaji dolaze na naplatu. Rješenje nije ni u radikalizaciji, koju u vrhu RS i priželjkuju, niti jalovoj reaktivnoj politici pljuvanja iz Sarajeva. Jer, ta stalna kuknjava više liči na kapitulaciju nego na bilo kakvu smislenu politiku budućnosti.

Pravi odgovor može biti samo proaktivna politika gdje će se Bošnjaci vratiti na međunarodnu scenu (posebno na Zapadu) i uz pomoć svojih prijatelja zaštititi opstojnost države. U svakom drugom scenariju vrtjet ćemo se ukrug. Osiromašeni i podijeljeni, i mi i država bit ćemo lagan plijen. Dodika, Rusije ili nekoga trećeg, svejedno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.