KOMENTAR

Kriminalci bez granica

Bosna i Hercegovina je i izvor, ali i ključna tranzitna zemlja za krijumčarenje lakog naoružanja u Evropu

Još prije 12 godina UNDP je upozorio da se u vlasništvu građana BiH nalazi čak 750.000 komada nelegalnog naoružanja. Ilustracija

Piše: Alen Bajramović

4.6.2022

Dok osjećaj uznemirenosti u javnosti stvaraju svakodnevne lažne dojave o podmetnutim bombama, ali i egzistencijalne teme - od enormnih poskupljenja do najava rasta kamata - Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC) podsjetila je na problem koji je, u međuvremenu, gurnut pod tepih.

Bosna i Hercegovina je i izvor, ali i ključna tranzitna zemlja za krijumčarenje lakog naoružanja u Evropu, navodi GI-TOC u svom posljednjem izvještaju, u kojem su detaljno analizirani trendovi na crnom tržištu naoružanja, rute i načini njegovog transporta iz naše zemlje i kroz nju, krađe oružja iz vojnih skladišta i policijske akcije koje su rezultirale zapljenama naoružanja i municije.

U periodu globalne sigurnosne krize, kada se svijet ubrzano polarizira u skladu s novim okolnostima izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu, a svaka zemlja jača odbrambene potencijale, ni ovi podaci nam nimalo ne idu naruku.

Brojna krivična djela i do sada su bila vezana za nelegalno oružje u posjedu građana, ali upozorenja da posjedujemo i količine za “izvoz”, da se oružjem iz BiH naoružavaju kriminalci u Evropi ili da je kriminalnim grupama preko naše zemlje najlakše prenijeti oružje s istoka na zapad, moraju naići na reakciju.

Još prije 12 godina UNDP je upozorio da se u vlasništvu građana BiH nalazi čak 750.000 komada nelegalnog naoružanja. Na ovaj podatak podsjeća i GI-TOC, jer je upitno koliko su, nakon akcija “Žetva” SFOR-a i EUFOR-a, domaće institucije uspjele smanjiti broj pušaka u ovdašnjim slamaricama.

Upozorenja su jasna, za šverc oružja koriste se šumski putevi kod Trebinja i Bileće prema Crnoj Gori, čamci kod Bijeljine i Brčkog između Srbije i BiH i šumske staze kod Čapljine i Ljubuškog prema Hrvatskoj.

Dok kriminalci ne poznaju nacionalne granice i na svim stranama očigledno dobro sarađuju, aktuelne politike u BiH su im, svojim politikantstvom, podjelama, torovima, blokadama i nastojanjima da država bude što slabija, od ove zemlje napravile odličan poligon. Jasno je da se problemom međunarodnih razmjera fragmentirani bh. sigurnosni sektor ne može izboriti te da nam i u ovom slučaju, a radi sigurnosti svih njenih građana, nedostaju jače državne institucije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.