KOMENTAR DANA

Strah od istine

Iz dana u dan svjedočimo raznim pokazateljima o tome da je BiH jedna od najbjednijih zemalja u Evropi

Zastrašujuća socijalna situacija u BiH. N. Šaljić / Avaz

Meliha Smajkic

22.2.2024

Koliko BiH ima siromašnih građana? Koliko ih je na granici siromaštva? Koliko je ljudi koji jedva mogu da se prehrane? Kakvo je socijalno stanje u zemlji? Kolika je stopa rizika od siromaštva? Na ova i brojna druga, slična pitanja odgovora nema, jer u statističkom sistemu BiH rubrike pokazatelja siromaštva su skoro deceniju prazne.

A to je sasvim dovoljan pokazatelj kako bh. vlasti gledaju na problem siromaštva i, uopće, socijalne nejednakosti i pravde. Dok, s jedne strane, na to zatvaraju oči i ne žele vidjeti stvarnu sliku, s druge, naše se vlasti zapravo boje istine. Jer stvarno bi stanje pokazalo da je socijalna situacija u BiH zastrašujuća.

Iako kao zmija noge kriju podatke o siromašnim građanima, oni se s vremena na vrijeme pojave kao rezultat istraživanja nevladinih i međunarodnih organizacija, a posljednji, koji su, istina, rađeni prije osam godina, porazni su. Više od jedne petine stanovništva, ili 23 posto u BiH je siromašno. Drugi podaci kažu da gotovo polovina djece u BiH živi u siromaštvu, kao i 80 posto penzionera.

Na stranu statistika, iz dana u dan svjedočimo raznim pokazateljima o tome da je BiH jedna od najbjednijih zemalja u Evropi, od kontejnera koje građani prevrću u potrazi za otpacima, do redova u javnim kuhinjama, činjenice da pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom jedva prelazi 45 posto, a minimalnom ni 22 posto, time što građani svakodnevno odlaze van granica BiH u potrazi za boljim životom.

Zar nije porazan najsvježiji podatak da su u susjednoj Hrvatskoj Bosanci i Hercegovci na drugom mjestu po broju dozvola za boravak i rad, odmah poslije Nepala, a iza nas su Indija i Filipini?!

Našim vlastima očigledno nije. Njihova pohlepa, koja se, između ostalog, ogleda u besramno visokim primanjima i raznim privilegijama, jer u pojedinim kantonima ministri imaju startnu plaću od gotovo 5.000 KM, i želja za moći jače su od svega.

Zato je kudikamo lakše strašiti građane jedni drugima, proizvoditi tenzije i konflikte, dok mnogi sa zebnjom zavlače ruke u prazne novčanike i dok gladni sve više gladuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.