LIČNOST DANA

Kristijan Šmit: Upozoravao, pa presjekao

Strpljivo je čekao da vlasti usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona

Šmit: Iskoristio bonske ovlasti. OHR

Meliha Smajkic

27.3.2024

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ponovo je iskazao odlučnost i posegnuo za bonskim ovlastima.

Da će nametnuti izmjene Izbornog zakona, jasno je nagovijestio u intervjuu koji je dao za „Dnevni avaz“, podsjetivši na to kako su domaći političari još 12. juna 2022. godine, na sastanku s predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel), obećali da će građanima omogućiti fer i pravedne izbore.

- Dogovor nije postignut, a vrijeme im curi - poručio je Šmit.

Njemački diplomata je, izgleda, bio dovoljno strpljiv nakon poziva vlastima da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona kojima bi se smanjile izborne prevare i povećala transparentnost izbornog procesa. I tada je, koncem prošle godine, upozorio da će, u suprotnom, te izmjene nametnuti on.

Sve do jučer su, izgleda, mnogi mislili da Šmit priča uprazno. No, ni lavine reakcija koje su jučer uslijedile, baš kao i prije nekoliko mjeseci, posebno od SNSD-a i Milorada Dodika, ali i iz HDZ-a BiH, Šmita nisu dotaknule. Pokazao je da nije obični posmatrač i da zapravo radi svoj posao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.