KOMENTAR DANA

Opasna vožnja

Građani su navikli na loše ceste, ali mora postojati neki minimum standarda

Piše: Goran MRKIĆ

29.12.2018

Javno preduzeće „Ceste FBiH“ nespremno je ušlo u projekt rekonstrukcije tunela Vranduk u Zenici, zbog čega trpe brojni vozači, a naročito mještani nekoliko naselja.  

Problemi za mještane nastali su nakon preusmjeravanja saobraćaja s magistralnog puta M-17 na regionalni, lokalne i seoske puteve. Prije zatvaranja tunela, „Ceste FBiH“ morale su se potruditi da ponude bolju alternativu za saobraćaj.

Riječ je o prometnom pravcu kojim dnevno prolaze hiljade automobila i teretnih vozila. Automobili sada saobraćaju cestama punim udarnih rupa od kojih otpadaju točkovi.

Osim toga, mještani ne mogu mirno živjeti od teretnog saobraćaja koji stvara veliku buku niti smiju djecu puštati samu u školu, a strahuju i do tragedije.

Žalosno je da se u 21. stoljeću, kada bismo se trebali voziti modernim, uređenim saobraćajnicama, automobili preusmjeravaju na puteve koji ne zadovoljavaju ni minimum standarda.

Građani sada satima putuju do mjesta na koja su nekad stizali za petnaestak minuta, što im stvara ogromne probleme.

Ovo pokazuje veliku neozbiljnost i nemar javnog preduzeća, koje se nije dovoljno potrudilo da se neophodna rekonstrukcija tunela izvede na način koji neće otežati život mještanima, ali i svim ostalim prolaznicima.

Građani Zenice, očajni zbog saobraćajnog kolapsa, spremni su i na radikalne mjere, odnosno izlazak na ulice i blokadu cesta, o čemu se već uveliko razmišlja.

Oni imaju puno pravo kada kažu da se ovakve stvari ne bi trebale dešavati u jednoj uređenoj državi, bar kada je riječ o najprometnijem pravcu u državi, koji je svojevrsna žila kucavica.

Građani BiH navikli su na loše i neuređene ceste, ali ipak mora postojati neki minimum standarda ispod kojeg se ne bi smjelo ići.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.