KOMENTAR DANA

Oni se nisu umorili

Manevarski prostor bošnjačke i probosanske politike izgleda skučen i dramatično ograničen

Piše: Fadil MANDAL

8.6.2019

Neće ovo ljeto biti pakleno samo zbog visokih temperatura. Sve ukazuje na to da će na meteorološkim vrelinama proključati i politički kazan. A u njemu već ima dovoljno sastojaka da eksplodira i na plamenu omanjeg upaljača. 

Na kasarni Oružanih snaga BiH na Palama postavljena je tabla s natpisom odavno ugašene „Vojske Republike Srpske“. Momčilo Krajišnik, presuđeni ratni zločinac, bit će delegat paljanskog SDS-a na Skupštini stranke na kojoj će se birati njen novi predsjednik. Studentski dom na Palama nosi ime Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS i također presuđenog ratnog zločinca.

Policija RS uvodi rezervni sastav koji će imati vojno naoružanje i opremu. Milorad Dodik svako malo trkne do Beograda i otuda, u društvu Aleksandra Vučića, govori o BiH kao nemogućoj, nametnutoj državi i zahtijeva da se pitanje Kosova i RS rješava po principu spojenih posuda.

Pritom, vodeći srpski političari s posebnim nacionalnim nabojem i visoko uzdignuta čela apsolutno negiraju genocid u Srebrenici, koji su, prema presudama Međunarodnog suda u Hagu, počinile vojska i policija RS.

Prevedeno na običan jezik – politički lideri Srbije i entiteta RS uvjereni su da u novom geostrateškom odmjeravanju snaga zapadnih zemalja i NATO-a s Rusijom ostaje dovoljno prostora za novo dijeljenje karata i promjenu granica na Balkanu.

Zabrinjavajuće je, međutim, da BiH sve te političke oluje i tornada dočekuje u stanju paralize. Državni parlament ne funkcionira, Vijeće ministara održava sjednice samo kad je to po volji HDZ-a, koji istovremeno uvjetuje izbor nove Federalne vlade usvajanjem novog izbornog zakona. SNSD negira put BiH u NATO i zbog MAP-a blokira uspostavu nove državne vlade. Dodik poziva na rušenje Oružanih snaga.

Tutnje zlokobni bubnjevi potpunog raspada sistema, a na kraju i same države. A manevarski prostor bošnjačke i probosanske politike izgleda skučen i dramatično ograničen.

Kasno je za propitivanja ko je za takvu situaciju najviše kriv, jer nevinih nema. Taktika defanzive, popuštanja i čekanja ne daje rezultate. Teško vrijeme traži ozbiljno osmišljene državotvorne odluke i akcije. Oni koji ne vole i ne priznaju BiH očito se još nisu umorili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.