KOMENTAR DANA

Država na ispitu

Haos u Rukometnom savezu BiH pokazuje da se sport kod nas još tretira kao hobi, a ne ozbiljan biznis

Piše: Emir JESENKOVIĆ
21.07.2019 07:00

Emir Jesenković

Foto: Avaz

Čak i kad napravimo nešto lijepo, uvijek, nekako, nađemo način da to devalviramo ili čak uništimo. Najnoviji primjer koji, nažalost, potvrđuje da je ovo država u kojoj je sve moguće, čak i najveće bizarnosti, stiže nam iz rukometa.

Tek što su ljubitelji ovog popularnog sporta proslavili historijski (prvi) plasman naših "Zmajeva" na Evropsko prvenstvo, stigao je hladan tuš.

Rukometni savez Bosne i Hercegovine, čak i da kojim čudom pronađe novac za nastup na EP-u iduće godine, nema račun na koji bi mogao primiti ta sredstva niti vršiti bilo kakve isplate. Jednostavno rečeno, RSBiH ne može legalno funkcionirati niti finansirati, recimo, odlazak "Zmajeva" na Euro!

I nije problem u ljudima koji su, vjerovatno iz najbolje namjere, prije dvije godine formirali novi Rukometni savez BiH, pokušavajući se na taj način rasteretiti milionskih dugova koji su napravljeni u "starom" savezu i dati rukometu prostora da prodiše.

Teško da je i problem u Poreznoj upravi koja ne želi dodijeliti tom novom savezu porezni ID broj i amnestirati ga dugova (samo porezne obaveze iznose približno 1,6 miliona maraka).

Problem je što se na sport u našoj državi i dalje gleda kao na nekakav hobi, u kojem ljudi nemaju pametnijeg posla nego da trče, skaču, bacaju loptu, a ne kao na ozbiljan biznis, što on i jeste, u kojem se vrti ogroman novac i u kojem država, također, može uzeti svoj dio kolača.

No, prije toga, potrebno je uvesti red, početi sport tretirati kao ozbiljnu djelatnost u kojoj će se tačno znati šta znači svaka uložena ili uzeta marka iz kase, klupske ili državne. Neka rukomet bude prva prilika za to, ako nije već kasno. 

Vezane vijesti

KOMENTAR DANA
Grad primjer

Komentari

NA VRH