KOMENTAR DANA

Žandarmerija ili ekonomija

Dok lider SNSD-a, prije svega na simboličkoj ravni, želi pokazati snagu, u isto vrijeme brutalno je dokazao vlastitu inferiornost

Seđad Muhić. Avaz

Piše: Seđad Muhić

25.9.2019

Vlast RS žandarmerijom plaši narod, a NATO im na Manjači! Rečenica je kojom je entitetski poslanik Nebojša Vukanović okarakterizirao jučerašnje, Bog zna koje po redu, postrojavanje policije u Banjoj Luci. Počesto iritantni Trebinjac, mora mu se priznati, demolirao je ideologe i organizatore novog vašara policije i vlasti koju personificira Milorad Dodik. 

Jer, dok lider SNSD-a, prije svega na simboličkoj ravni, želi pokazati snagu, u isto vrijeme brutalno je dokazao vlastitu inferiornost. Samo četrdesetak kilometara dalje od policijskog vašara, na Manjači, naime, Oružane snage BiH pod zastavom NATO-a, počele su višednevnu vježbu. Pametnome dosta.

Ali, nije, nažalost, dosta poslušnicima vlasti. Podanicima sistema koji ne/vide da je jučerašnje postrojavanje policije jednako prvojanuarskim propalom paradiranju kulturno-umjetničkih društava, vatrogasaca, sportista... Tada je vlast u RS, žaleći prijetiti pokazivanjem tobožnje moći, ispala smiješna.

Dokazala je nemoć isto kao i jučer. U narodu se to kaže - presipanje iz šupljeg u prazno. Nije policija, jeste žandarmerija, nije žandarmerija jeste rezervni sastav. I tako ukrug.

Ništa novo jučer nismo čuli u Banjoj Luci. Sve same floskule, koje kao papagaji ponavljaju svi funkcioneri vladajuće koalicije.

I žandarmerija je jedna u nizu praznih režimskih priča. U suštini radi se o praznoj ljusci. Do te mjere da je više ozbiljno ne shvata niko. Pa ni Bošnjaci, koji su prilično oprezni i opravdano emotivno osjetljivi na sve vrste oružanih formacija iz RS koje su ih klale.

Umjesto da presipaju iz šupljeg u prazno, da maltretiraju policajce šaltajući ih iz rezervnog sastava u žandarmeriju, liderima manjeg bh. entiteta i njihovim mentorima mnogo bi pametnije bilo da se suštinski pobrinu o narodu. Ekonomski i demografski prazna ljuštura, poput novih Dodikovih formacija, odavno je gotovo cijela jugoistočna BiH, uključujući i manji entitet. Siromašna je cijela RS, penzije mizerne, redovi pred ambasadama predugački.

Dosta je parada za plašenje naroda. Građanima ne treba arhaična žandarmerija, nego moderna ekonomija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.