KOMENTAR DANA Seđad Muhić

Žandarmerija ili ekonomija

Dok lider SNSD-a, prije svega na simboličkoj ravni, želi pokazati snagu, u isto vrijeme brutalno je dokazao vlastitu inferiornost

Piše: Seđad Muhić
25.09.2019 06:30

Seđad Muhić

Foto: Avaz

Vlast RS žandarmerijom plaši narod, a NATO im na Manjači! Rečenica je kojom je entitetski poslanik Nebojša Vukanović okarakterizirao jučerašnje, Bog zna koje po redu, postrojavanje policije u Banjoj Luci. Počesto iritantni Trebinjac, mora mu se priznati, demolirao je ideologe i organizatore novog vašara policije i vlasti koju personificira Milorad Dodik. 

Jer, dok lider SNSD-a, prije svega na simboličkoj ravni, želi pokazati snagu, u isto vrijeme brutalno je dokazao vlastitu inferiornost. Samo četrdesetak kilometara dalje od policijskog vašara, na Manjači, naime, Oružane snage BiH pod zastavom NATO-a, počele su višednevnu vježbu. Pametnome dosta.

Ali, nije, nažalost, dosta poslušnicima vlasti. Podanicima sistema koji ne/vide da je jučerašnje postrojavanje policije jednako prvojanuarskim propalom paradiranju kulturno-umjetničkih društava, vatrogasaca, sportista... Tada je vlast u RS, žaleći prijetiti pokazivanjem tobožnje moći, ispala smiješna.

Dokazala je nemoć isto kao i jučer. U narodu se to kaže - presipanje iz šupljeg u prazno. Nije policija, jeste žandarmerija, nije žandarmerija jeste rezervni sastav. I tako ukrug.

Ništa novo jučer nismo čuli u Banjoj Luci. Sve same floskule, koje kao papagaji ponavljaju svi funkcioneri vladajuće koalicije.

I žandarmerija je jedna u nizu praznih režimskih priča. U suštini radi se o praznoj ljusci. Do te mjere da je više ozbiljno ne shvata niko. Pa ni Bošnjaci, koji su prilično oprezni i opravdano emotivno osjetljivi na sve vrste oružanih formacija iz RS koje su ih klale.

Umjesto da presipaju iz šupljeg u prazno, da maltretiraju policajce šaltajući ih iz rezervnog sastava u žandarmeriju, liderima manjeg bh. entiteta i njihovim mentorima mnogo bi pametnije bilo da se suštinski pobrinu o narodu. Ekonomski i demografski prazna ljuštura, poput novih Dodikovih formacija, odavno je gotovo cijela jugoistočna BiH, uključujući i manji entitet. Siromašna je cijela RS, penzije mizerne, redovi pred ambasadama predugački.

Dosta je parada za plašenje naroda. Građanima ne treba arhaična žandarmerija, nego moderna ekonomija.

Vezane vijesti

KOMENTAR DANA
Stid i sramota
NA VRH