KULTURA

Četvrti dan SFF-a: Prikazan dokumentarac ''Intervju sa Putinom'' oskarovca Olivera Stonea

A. Durgut

Piše: J. Ba.

14.8.2017

Sarajevska publika je četvrtog dana festivala imala priliku da pogleda jedan od najkontroverznijih, ali i najzanimljivijih dokumentaraca današnjice.

Dokumentarac ''Intervju sa Putinom'' je najnovije djelo svjetski poznatog redatelja Olivera Stonea, višestrukog oskarovca i dobitnika mnogobrojnih drugih nagrada.

Stone je novinarima govorio o filmu 'Intervju sa Putinom''. 

- Putina sam sreo slučajno i pitao za Snowdena. Dao mi je koncizan odgovor koji ćemo vidjeti u filmu. To je bio potpuno drugi pogled na Snowdena. Čuli smo toliko mnogo loših stvari o njemu u SAD i Evropi, i vjerujem da je ovo drugačiji pristup - kazao je Stone, koji je istakao da je njemu ovaj film jako bitan, a posebno što je imao priliku lično ga predstaviti u BiH.

- Termini za intervju nikada nisu bili konkretni, nekada smo znali raditi tri dana uzastopno, nakon čega bi uslijedila pauza od šest mjeseci, upravo zbog toga je snimanje i trajalo tako dugo, kaže Stone. 

- Snimanje filma je išlo  bez pravila, bilo je moguće pitati sve, dodao je Stone. 

Stoneu je pružena jedinstvena prilika da, tokom dvije godine, obavi više od deset intervjua s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uz mogućnost da mu postavlja pitanja po vlastitom izboru. Ovaj izuzetni četverodijelni dokumentarac pruža dubok uvid u Putinov lični i profesionalni život, a vremenski i tematski se dotiče Putinovog odrastanja u doba komunizma, njegovog uspona na vlast, odnosa sa četiri američka predsjednika i njegovih iznenađujućih stavova o trenutnim američko-ruskim odnosima. Film je zasnovan na najintimnijim intervjuima koja je Putin ikada dao nekom autoru sa Zapada.

U dokumentarcu se, pored Vladimira Putina, pojavljuju i bivši predsjednici SAD George W. Bush, Bill Clinton, Barack Obama kao i njegov zamjenik Joe Biden, bivša sekretarka SAD Hillary Clinton, kancelarka Njemačke Angela Merkel, kao i aktuelni predsjednik SAD Donald J. Trump.

Podsjećamo, Oliver Stone je jučer stigao u Sarajevo, a sinoć mu je dodijeljena i najveća nagrada Film Festivala ''Počasno Srce Sarajeva.'' U svom govoru, Stone je sinoć izrazio veliko zadovoljstvo što ima priliku biti u Sarajevu, u gradu koji, kako kaže, ima srce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.