KULTURA

Zvijezda filma „Karaula“ Toni Gojanović u bh. prijestonici: Poželio sam divno Sarajevo

Gojanović: U Sarajevu dogovara nove projekte

Piše: E. BAKIĆ

11.1.2018

Film „Karaula“ u režiji Rajka Grlića, snimljen 2006. godine, prva je regionalna koprodukcija nakon raspada Jugoslavije. Toni Gojanović u „Karauli“ je odigrao glavnu ulogu vojnika i doktora Siniše Siriščevića, a ostala su upamćena i sjajna ostvarenja Emira Hadžihafizbegovića, Bogdana Diklića, Sergeja Trifunovića.

Nakon punih deset godina Toni je ponovo u Sarajevu, a domaćin mu je vlasnica agencije „Zona“ Anila Gajević. Naravno da je posjetu iskoristio i da se susretne s Emirom Hadžihafizbegovićem, producentom Ademirom Kenovićem, a u ponedjeljak je uživao u džez svirci u jednom sarajevskom klubu.

Mnogo godina

Ovaj rođeni Šibeničanin napravio je višegodišnju pauzu od glume, a kako je u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao, trenutno živi i radi u Njemačkoj. Također, otkrio nam je razlog dolaska u bh. prijestonicu, ali prisjetio se i snimanja „Karaule“.

- Povod dolaska u Sarajevo je dogovor za saradnju s agencijom „Zona“, ali i da vidim neke drage ljude koje sam upoznao prije mnogo godina. Prije svega tu je Ademir Kenović, s kojim sam imao predivnu saradnju na „Karauli“. Svakako jedan od razloga je i Sarajevo, koje mnogo volim i poželio sam da vidim ovaj grad – govori nam Gojanović.

Postoje naznake da bi uskoro mogao biti angažiran na nekom od bh. projekata.

- Meni je „Karaula“ ostala u posebnom sjećanju. Bio sam student glume i dobiti tako mlad u tako snažnom projektu ulogu od ogromnog je značaja. Bila mi je čast, odgovornost i radost igrati u „Karauli“. Onda prijateljstva koja su tada začeta nastavljena su, a traju i danas. Prije nekoliko dana bio sam kod Ademira, razgovarali smo i prisjetili se nekih lijepih vremena, što je za mene dragocjeno – kaže Gojanović.

Posao glumca

Od Hadžihafizbegovića je, ističe, naučio šta je posao glumca i kako ga treba raditi.

- S Emirom je bilo divno raditi. On je veliki glumac od kojeg sam puno naučio, gledajući njega i prateći šta radi, upijao sam sve, svaki pokret. Bio mi je primjer pravog glumca i pokazalo se da sam bio u pravu. Biti u društvu glumaca poput Emira, Sergeja Trifunovića, Bogdana Diklića bilo je nevjerovatno – govori Gojanović.

Ne želim nagađati

Toni Gojanović nakon Sarajeva putuje u Zagreb, a svakako u skorije vrijeme priželjkuje neku novu ulogu.

- Znate kako je u glumi, tek kada nešto bude konkretno, može se o tome govoriti, a ovako ne želim nagađati. Iskreno, nadam se da će se neki budući projekti ostvariti i biti uspješni – kaže Gojanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.