BOŠNJAČKI INSTITUT

Sutra sarajevska promocija knjige Hajrudina Somuna "Kurdistan Jan Neman"

Promocija će biti upriličena povodom Nevruza

Hajrudin Somun. Printscreen

H. J. I.

20.3.2023

U Bošnjačkom institutu - Fondacija "Adil Zulfikarpašić" sutra, 21. marta, s početkom u 18:30 sati bit će upriličena knjiga poznatog sarajevskog diplomate i novinara Hajrudina Somuna "Kurdistan Jan Neman".

Promotori će biti bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine prof. dr. Ivo Komšić, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof. dr. Sead Turčalo, urednik kulture u listu "Oslobođenje" Đorđe Krajišnik i sam autor.

Prvi dan proljeća

Promocija će biti upriličena povodom Nevruza, tj. prvog dana proljeća na koji Kurdi, kao i drugi narodi iranskog etničkog i kulturnog kruga, obilježavaju početak nove godine.

Somunovu knjigu je istim povodom 15. marta, izdavačka kuća Synopsis predstavila u Zagrebu u sali društva "Napredak". Promotori su bili bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, historičar Tvrtko Jakovina, novinar Jerko Bakotin i sam autor.

Knjiga bi mogla imati 2.500 stranica 

- Ovo je divna knjiga - kazala je, između ostalog, Pusić prilikom zagrebačke promocije.

Poručila je da su Kurdi nevjerovatan narod u nevjerovatnoj situaciji, objašnjavajući naslov knjige "Kurdistan Jan Neman", što znači "Kurdistan ili smrt".

Prema riječima Pusić, knjiga ima 250 stranica, a mogla bi imati 2.500, s obzirom na količinu informacija, događaja, podataka, iskustava koji su raspoređeni u tih 250 stranica - sa svake stranice bi mogli napraviti pet do 10 dodatnih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.