KULTURA

Predstavljena knjiga "Narodna muzika Radio Sarajeva 1945-1957."

Ova knjiga tematizira muzički život na Radio Sarajevu od 1945. do 1957. godine i u njoj su obuhvaćeni svi najznačajniji vokalni solisti narodne muzike

Sa održane promocije knjige. Preporod.info

A. O.

27.6.2023

U Sarajevu je jučer održana promocija knjige „Narodna muzika Radio-Sarajeva 1945-1957.“ autorice Mukadese Baždarević-Suljović. Promociji su prisustvovale osobe iz muzičkog, kulturnog i medijskog života Bosne i Hercegovine.

Ova knjiga tematizira muzički život na Radio Sarajevu od 1945. do 1957. godine i u njoj su obuhvaćeni svi najznačajniji vokalni solisti narodne muzike. Promotori knjige bili su novinar Ekrem Milić i muzički urednik Media centra Islamske zajednice (IZ) Mirsad Ovčina.

Milić je istakao važnost tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine i zadovoljstvo što su u knjizi zapisani važni podaci o pjesmama i njihovim autorima.

- Uz stećke, imamo samo sevdah. Meni je sevdalinka jednako Bosna. Ono što me posebno raduje jeste što je u knjizi, zapravo, prikazana priča o Bosni i Hercegovini, o njenoj multietničnosti i priča da je sevdalinka bosanskohercegovačka uistinu i iskonska. Zapisano je sve i to je možda najjače oružje u napadima na otuđenje bosanskohercegovačke tradicionalne pjesme sevdalinke iz regije. Bosna je sevdah i sevdah je Bosna - kazao je Milić.

Ovčina je kazao da knjiga predstavlja važan historijski dokument koji će zainteresirati kako stručnu javnost, tako i široku čitalačku publiku.

- Nekadašnje republičke radiostanice u bivšoj Jugoslaviji nisu bile samo radiostanice koje su emitovale narodne pjesme. To su istovremeno bili važni centri za proučavanje i autentično prezentovanje tradicijske muzike sa serijama vrhunskih vokalnih solista narodne muzike. Ova knjiga autorice Baždarević-Suljović predstavlja vrijedan dokument iz kojeg saznajemo mnoge važne informacije o zastupljenosti narodne muzike u programu Radio-Sarajeva. Autorica se fokusirala na istraživanje perioda nešto dužeg od jedne decenije djelovanja Radio Sarajeva, od pokretanja radiostanice Sarajevo 1945., pa do 1957. godine, a u knjizi je predstavila podatke o najznačajnijim vokalnim solistima toga perioda. Zahvaljujući isključivo upornom i predanom radu djelatnika Radio Sarajeva i vrsnih vokalnih solista, sevdalinka, kao najreprezentativniji žanr naše tradicionalne muzike je trajno sačuvana i zabilježena - rekao je Ovčina.

Autorica Mukadesa Baždarević-Suljović je etnomuzikologinja koja je svoj radni vijek provela kao muzički urednik Radija Bosne i Hercegovine, kasnije BH radija 1. Predsjednica je Udruženja za afirmaciju tradicionalne muzike „Saz“ iz Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.