LJUBAVNA PRIČA

Mocartovo pismo koje otkriva njegov ljubavni život na aukciji za 584.000 eura

Detalji iz privatnog života slavnog kompozitora

Volfgang Amadeus Mozart. PrintScreen

D. R.

27.6.2023

Mocart je napisao pismo od dvije stranice u ljeto 1782. dok je bio u Beču. U to vrijeme, Konstanca Veber je živjela u istoj kući kao i Mocart, ali par još nije bio u braku. Njena majka, Sesilija Veber, nije bila previše zadovoljna bračnim statusom para i zaprijetila je da će poslati policiju da vrati njenu ćerku i sačuva njenu reputaciju. Mocart je odlučio da je jedino rješenje da se sutradan oženi Konstancom. Par se vjenčao 4. avgusta 1782. godine.

- Volfgang Amadeus Mocart je jedan od najuticajnijih i najplodnijih kompozitora svih vremena i sa zadovoljstvom otkrivamo tako lično pismo svijetu - rekao je Tomas Vening, šef odjeljenja knjiga i rukopisa aukcijske kuće Christie's London. „Mocartova pisma se rijetko pojavljuju na aukciji i teško je zamisliti bilo koju historijsku ličnost za koju imamo odgovarajuću nefiltriranu sliku tako važnog i privatnog trenutka.“

Pismo. PrintScreen

Mocartov dolazak u Beč označio je i prekretnicu u njegovom profesionalnom životu. Tada je izabrao samostalnu karijeru zarađujući kompozicijom, izvođenjem i podučavanjem, a ne oslanjajući se na svoj privilegovani položaj dvorskog muzičara u Salcburgu.

Pismo, koje je potpisao i napisao sam Mocart, oduvijek se čuvalo u privatnim kolekcijama i nije ga videla javnost i naučnici od 1989. Rijedak rukopis pojaviće se kao prvi lot na Christie's Exceptional Sale koja će se održati u Londonu 6. jula. Očekuje se da će se prodati po cijeni između 350.000 i 584.000 eura.

Međutim, ako se historija ponovi, prodajna cijena pisma mogla bi premašiti očekivanja. Prošle godine, jedan od Mocartovih muzičkih rukopisa sa autogramom premašio je pretprodajnu procjenu od 153.000 dolara i prodat je za 160.000 dolara.

Pismo. PrintScreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.