KULTURA NA ULICAMA

Almin Zrno za "Avaz": Prema Umjetničkoj galeriji se odnosimo kao prema udruženju ptičara

Umjetničku galeriju sam namjerno izabrao, istakao je Zrno

Almin Zrno. Društvene mreže

28.7.2023

Istaknuti umjetnik Almin Zrno postavio je svoju izložbu na Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine pod nazivom "Pleonexia". Ovom izložbom, kako kaže, nastoji ukazati na anomalije savremenog čovjeka i društva. Za portal "Avaza" je dao kratku izjavu u kojoj je objasnio o čemu se zapravo radi.

"Danas nedostaje kritičkog razmišljanja"

Da li je "Pleonexia" satira savremenog čovjeka?

- Apsolutno da! Ali, je situacija zapravo mnogo kompleksnija. Na Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma, dužni smo stati i razmisliti o svemu što nas tišti danas. I danas nam fali slobode kao i tada kada smo ustali, samo što danas nedostaje kritičkog razmišljanja, fali pobune.

Da li je ovaj vid izložbe na uličnim plakatima vapaj za vraćanje kulture širokim narodnim masama?

- Naravno da jeste. U modernom brzom stilu življenja, kada nemamo vremena, dovoljno je izaći na ulicu i sresti se s kulturom. Nije neophodno ići u galerije, izdvajati novac za izložbu, potebno je samo stati i kontemplirati o tome šta nas muči danas. Umjetničku galeriju sam namjerno izabrao. To je institucija kulture, institucija od neprocjenjive važnosti za ovu državu i narod, a odnosimo se prema njoj kao o udruženju ptičara ili ni sam ne znam kojoj efemernoj instituciji.

Kulturu je neophodno živjeti

Fali li kulture savremenom čovjeku?

- Itekako. Kultura nije izložba ili predstava. Kulturu je neophodno živjeti. Ovo je moj mali pokušaj da skrenem pažnju na okove kojima smo danas okovani, da pokušamo probuditi ljude na kritičko mišljenje, da ne dozvolimo globalnim imperijalistima da nas tlače, okivaju i nameću svoje zakone i postulate, koji su tu samo zarad njihovih ličnih interesa.

Živimo li kapitalizam?

- Kapitalizam u svojoj osnovi nije negativan sistem. Problem leži u ovom neoliberalnom imperijalističkom kapitalizmu koji tlači, ne bira sredstva da dođe do cilja, a cilj je da bogati budu bogatiji, da ljudi budu potlačeni, da nema kritičkog mišljenja. Pozivam sve da posjete izložbu, da stave prst na čelo i ne pristanu biti robovi savremenih kapitalističkih moćnika i njihovih interesa - zaključio je Zrno za portal "Avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.