REAGIRALA NA KONTROVERZE

Aida Begić: Nemojte nas braniti od SFF-a, molim vas!

SFF smeta mnogima kao što im smeta i cjelovita država, međunarodni uspjesi umjetnika, sportista, kazala je Begić

Aida Begić. Almin Zrno

D. H.

18.8.2023

Bosanskohercegovačka rediteljica Aida Begić podržala je direktora SFF-a Jovana Marjanovića, nazvavši optužbe na račun organizatora Festivala neutemeljenima. Begić je za N1 poručila da SFF smeta onima kojima smetaju cjelovita BiH i međunarodni uspjesi umjetnika.

Nasilje nad ženama

Ona napade na SFF opisuje kao nepravdu i nasilje:

- Ovih dana u javnom prostoru dominira tema nasilja zbog nekoliko tragičnih događaja. Nasilje nad ženama, nasilje nad djecom s posebnim potrebama i nasilje nad samim sobom. U ovo posljednje bih svrstala niz napada na Sarajevo Film Festival i kolege koji su se oglasili o tom pitanju. Nasilje kao takvo je zadiranje u prava druge osobe, stavljanje nečega na mjesto koje mu ne pripada. Pripisivanje zle namjere i četništva Sarajevo Film Festivalu i ljudima koji taj festival vode, prvenstveno direktoru Jovanu Marjanoviću, jeste nasilje i samim tim domen nepravde - pojašnjava.

- Neutemeljene optužbe na račun Sarajevo Film Festivala me podsjećaju na situaciju u kojoj nasilnik, zbog nesposobnosti da se suprotstavi nepravdi vanjskog svijeta, svoj bijes iskaljuje na svojim najbližim - rekla je Aida Begić.

Prema njenim riječima, Sarajevo Film Festival smeta neprijateljski nastrojenim politikama.

- SFF smeta mnogima kao što im smeta i cjelovita država, međunarodni uspjesi umjetnika, sportista. Smeta politikama koje su neprijateljski nastrojene prema nama, ali i onima unutar Bosne i Hercegovine koji nisu u stanju da svojim trudom i kvalitetima uspiju, nego isključivo loveći u mulju medijske kakofonije. Ti ljudi dobro znaju da cilj plasiranja laži nije da se u laž povjeruje, nego da se više ne vjeruje ni u šta - dodala je.

Neprihvatljive stvari

Begić se osvrnula i na programski karakter SFF-a:

- Postoje neke stvari koje su neprihvatljive i nisu domen slobode umjetničkog izražavanja, kao što je promocija fašizma, rasizma, diskriminacije. Program Sarajevo Film Festivala nije nikada pod slobodom izražavanja podmetao stvari koje su u domenu ovih neprihvatljivih, tako da bi politički nadzor nad programiranjem filmova značio samo i jedino napad na slobodu, a nikako odbranu bilo kakvih principa. Nemojte nas braniti od Sarajevo Film Festivala, molim vas - poručila je bh. redateljica Aida Begić.

Podsjećamo, lavinu optužujućih reakcija na račun SFF-a izazvalo je to što je u okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu Festivala najavljen, između njihovih ostalih novih projekata, i film koji je još u postprodukciji – „Heroji Halijarda“.

- Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred 70-ak prisutnih učesnika - rekli su iz SFF-a, dodavši da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju historijskog revizionizma bilo koje vrste.

Među političkim strankama koje su se oglasile bio je i KO SDA, iz koje su naveli da je promocijom filma koji veliča četnički pokret narušen ugled SFF-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.