AUSTRIJSKI KULTURNI FORUM

U Sarajevu uskoro nove "Imagine" izložbe

U četvrtak na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu izložba grafičkih radova naziva „Struggle and Contemplation"

Plakat izložbe. Društvene mreže

L. S. R.

27.11.2023

Nakon sjajnih izložbi i događaja koji su priređeni u posljednja tri mjeseca u Sarajevu i BiH, Austrijski kulturni forum Sarajevo nastavlja s djelovanjem u sklopu Imagine Dignity Arts & Ideas inicijative koja se realizira u povodu obilježavanja 50 godina austrijske kulture u inozemstvu.

Tako se već u četvrtak, 30. novembra, u 19 sati na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu otvara "Imagine" izložba grafičkih radova naziva „Struggle and Contemplation” koju će posjetioci moći pogledati do 14. decembra 2023. 

Banalni i složeni izazovi života 

Kustos ove izložbe, na kojoj će biti predstavljena raznolika djela savremene grafike šest umjetnica i umjetnika iz Ukrajine, Austrije i Irana, jeste austrijski umjetnik Jozef Firpas (Josef Fürpaß).

Direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine kerntaler (Kernthaller) ističe da se radi o izložbi koja je posvećena umjetničkim i tehničkim aspektima tradicionalnih i novijih tehnika grafike, dok njen moto evocira duboko egzistencijalno područje života: banalne i složene izazove samog života, unutarnji i vanjski pogled, ritam rada i igre - banalan i životno održiv poput udisaja i izdisaja.

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu 1. februara 2024. bit će otvorena velika Imagine izložba savremene likovne umjetnosti naziva „EX-SITU“. Riječ je o projektu Centra za savremenu umjetnost "Rotor" iz Graza koji je razvijen u saradnji s brojnim sagovornicima i sagovornicama iz gradova i zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Kustosi izložbe Margarethe Makovec i Anton Lederer kažu da su polazište za ovu izložbu bosanski planinski triton koji se nalazi pred izumiranjem i vivarij koji Zemaljski muzej u Sarajevu planira za njega izgraditi.


Zanimljive izložbe. Društvene mreže

Gotovo 20 umjetnika iz centralne i jugoistočne Evrope, uključujući i umjetnike i umjetnice koji žive u Austriji, predstavit će ovom prilikom svoja umjetnička djela. 

Dvodnevni simpozij 

Druga važna komponenta projekta „EX-SITU“ je dvodnevni simpozij (2. i 3. februara 2024.) s autoritativnim sudionicima i sudionicima iz područja likovnih umjetnosti srednje i jugoistočne Evrope koji je s jedne strane namijenjen promicanju profesionalne razmjene iskustava u sadržajnom okviru izložbe i s druge strane za međusobno uspostavljanje i održavanje kontakata.

- Krajnje je vrijeme za ovakve projekte, jer čovječanstvo bi trebalo prihvatiti mnogo više znanja o globalnoj bioraznolikosti, inače će uskoro nepovratno izgubiti većinu vrsta koje čine život na Zemlji - poručuju organizatori.

U februaru 2024. slijedi još nekoliko vrlo zanimljivih "Imagine" projekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.