ODLIČNI REZULTATI

Iza Narodnog pozorišta Mostar vrlo uspješna godina

Na brojnim značajnim festivalima osvojili ukupno 15 nagrada

S dodjele nagrada na „Danima Jurislava Korenića“. Narodno pozorište Mostar

Meliha Smajkic

30.12.2023

Narodno pozorište u Mostaru vrlo uspješno završava 2023. godinu. Pored dobro poznatih pozorišnih komada „Ne igraj na Engleze“, „Identitluk“, “Zbogom, Kalifornijo!”, „Heroj nacije“, „'Ajmo na fuka“, „Bilo jednom ...“, „Šta ćemo sad“ i drugih, ova najstarija tetarska kuća u Hercegovini je producirala dva nova naslova: „Perzeide“ Emine Kovačević-Podgorčević u režiji Karmen Obrdalj i „Psihopate“ Eve Kamčevske u režiji Zorana Rakočevića.

Brojni festivali

Iz ovog teatra su naveli da su tokom ove godine uzeli učešće na brojnim, najznačajnijim, festivalima širom Bosne i Hercegovine, gdje im je pripalo ukupno 15 nagrada.

- Na 20. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ predstava „Psihopate“ Eve Kamčevske, u režiji Zorana Rakočevića osvojila je tri nagrade. Na 22. festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. predstavi „Zbogom, Kalifornijo!“ Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije dodijeljene su četiri nagrade, dok je na X Festivalu glumca BiH osvojila jednu nagradu. Predstava „Perzeide“ Emine Kovačević-Podgorčević, u režiji Karmen Obrdalj, na 42. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu osvojila je tri nagrade, na festivalu “Dani Jurislava Korenića” u Sarajevu osvojila je, također, tri nagrade te na Međunarodnom festivalu glumca ZAPLET 15 OPEN u Banja Luci jednu nagradu - podsjetili su te dodali da su realizirali i brojna druga gostovanja i saradnje.

Također, uspješno su organizirali i realizirali 20. jubilarni Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ na kojem je mostarska publika imala priliku uživati u osam sjajnih predstava komediografskog žanra iz BiH, Srbije i Hrvatske. U sklopu festivala promovirana je i monografija „Dvije dekade više od festivala – Mostarska liska“ autora Srđana Vukadinovića.

Tehnički i produkcijski kapaciteti

- U ovoj godini značajno smo unaprijedili tehničke i produkcijske kapacitete pozorišta nabavkom nove svjetlosne opreme, obnovom sjedišta te potpunom rekonstrukcijom male scene „Studio 64“ zahvaljujući projektu „Mostar-Prostori koji pokreću“ a kojeg implementira češka organizacija People In Need uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva. Nedavno su započeli radovi i na rekonstrukciji sale na Velikoj sceni NPM-a koje finansira Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Po završetku novogodišnjih praznika nastavljamo pozorišnu sezonu i krećemo sa radom na novoj predstavi - poručili su iz Narodnog pozorišta Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.