DVA GROŠA

Premijera bosanske narodne bajke u subotu: "Razbijmo predrasude, bajke su priče za odrasle"

U režiji Belme Lizde Kurt i Ide Avdibegović uloge su pripale Hani Mirvić, Adni Hasanbegović, Mireli Salihović, Lejli Sajri Ramović i Nori Dizdar

Ekipa na probi. Avaz

11.1.2024

Bosanska narodna bajka “Dva groša” imat će svoju izvedbu na Omladinskom festivalu “Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija”, na smotri omladinskih filmova 25. i 26. januara u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Kulturno naslijeđe

Premijera predstave desit će se već u subotu, 13. januara, u 17 sati, u istom prostoru. U režiji Belme Lizde Kurt i Ide Avdibegović, uloge u dramatizaciji bosanske narodne bajlke pripale su Hani Mirvić, Adni Hasanbegović, Mireli Salihović, Lejli Sajri Ramović i Nori Dizdar. 

Sjajnu muziku potpisuju Iman Đipa, Sergej Lemez, Erliha Mekić i Jan Zeherović.

Na snimanju je uvijek veselo. Avaz

“Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija” je, inače, projekt koji se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Općine Centar Sarajevo.

S probe. Avaz

- Projekt je baziran na integriranju nematerijalnog kulturnog naslijeđa u nove kulturne sadržaje koje kreiraju mladi producenti, projekt-menadžeri, ali i svi oni koji su mogli osmisliti i realizirati medijsku kampanju. Ponudio je mogućnost da se mnogi okušaju kao režiseri predstave/uprizorenja bajke ili svog kratkog stop-motion filma ili kao pripovjedači i glumci koji obrazuju prizore iz bajki – kažu organizatori Festivala.

Uži izbor

A bosanska narodna bajka “Dva groša” vrlo brzo je ušla u uži izbor za pripovjedačku predstavu/uprizorenje. 

Muzička ekipa. Avaz

- Razbijmo predrasude, bajke su priče za odrasle – uoči premijere poručuje tim iz Bajke “Dva groša”.

Brojni mentori

U radu na stop-motion filmu, pripovjedačkoj predstavi kao i u sticanju novih znanja na polju menadžmenta u kulturi i samostalnog organizovanje trodnevnog događaja, festivala, mentori i saradnici su: Osman Arslanagić, Tatjana Šojić, Marina Đorđević, Alan Savić, Tijana Vignjević, Dženan Medanović, Lejla Hasanbegović, Nazif Hasanbegović i Željka Lemez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.